Prekomerna ali prenizka teža preden zanosite

3229
Preden zanosite
Preden zanosite

Kakšne posledice ima prekomerna ali prenizka telesna teža preden zanosite.

Ko se ženska odloča za zanositev, mora presoditi o tem, ali je njeno telo sploh primerno za zanositev. Ne samo, ali je dovolj zdrava in stabilna, ampak tudi, ali je njena teža ustrezna za zanositev. Nekatere ženske imajo lahko previsoko ali prenizko telesno težo, le to pa povzroča težave pri zanositvi in tudi med nosečnostjo.

Preverite ali je vaša teža ustrezna

Ali je vaša teža previsoka ali prenizka, lahko ugotovite kar same. O podhranjenosti ali prekomerni prehranjenosti vam pove indeks telesne mase (ITM). ITM ocenjuje delež telesne maščobe, vendar ga ne smemo razumeti kot natančen izračun. Veliko je odvisno tudi od spola ali starosti, saj imajo ženske na splošno večji delež maščobe kot moški in starejša oseba lahko ima isti ITM kot mlajša, vendar večji delež maščobe. Računanje ITM je priporočljivo osebam, starejšim od 19 in mlajšim od 65 let.

Formula za izračun ITM: ITM = telesna teža v kg/(višina telesa v m) x (višina telesa v m); (m = meter, kg = kilogram). Vrednosti pod 19 izražajo podhranjenost, nad 26 pa prekomerno prehranjenost.

Kakšne posledice ima prekomerna ali prenizka telesna teža na možnost zanositve?

Če ima ženska prekomerno telesno težo

Na to temo smo govorili z dr. med. Vesno Fabjan Vodušek, spec. ginekologije in porodništva.“Če ima ženska preveliko telesno težo, lahko njeno telo proizvaja preveč estrogena, kar lahko privede do težav z ovulacijo (pravilnim zorenjem jajčne celice in njeno sprostitvijo iz jajčnika) ter zanositvijo (vgnezdenjem oplojene jajčne celice v neprimerno pripravljeno maternično sluznico). Debelost je povezana tudi s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS), ki pomembno prispeva k neplodnosti pri ženskah.” Dodaja pa še, da nimajo vse ženske, ki so prekomerno prehranjene, težav z zanositvijo. Imajo pa več možnosti, da se pri njih pojavijo ali poslabšajo nekatere kronične bolezni, kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen itd.

“Bolj pogosto se pojavlja nosečniška sladkorna bolezen, ki poleg prekomerne rasti ploda lahko povzroča tudi nepravilnosti v razvoju otroka, na primer srčne napake pri plodu. Zato vse nosečnice z ITM več kot 26 v 20–26. tednu nosečnosti testiramo z obremenilnim testom z glukozo.”

Kako naj se ženska, ki ima prekomerno telesno težo, loti hujšanja pred zanositvijo?

“Najbolj pomembno je, da na ustrezno voden in kontroliran način izgublja telesno težo pod zdravniškim nadzorom, saj se vse pregosto zgodi, da se zaradi nepravilne prehrane in enoličnim vnosom hranilnih snovi naredi več škode kot koristi. Tako hitro pride do pomanjkanja različnih vitaminov, mineralov in drugih pomembnih snovi (aminokisline, beljakovine, maščobe …).”

Silhueta suhe ženske
Silhueta suhe ženske

Če ima ženska prenizko telesno težo

“Ženske, ki imajo ITM nižji od 18, pogosto izgubijo menstruacijo, saj se količina maščobnih celic v

telesu tako zmanjša, da se ustavi izločanje hormonov, ki urejajo delovanje jajčnikov. Enak učinek

imajo tudi zelo radikalni načini hujšanja z zelo nizkim vnosom kalorij (pod 1000 kcal) dnevno in

zelo intenzivno telesno vadbo. Tako je možnost zanositve ob odsotni ovulaciji enaka nič in se ne

izboljša niti ob dodajanju hormonov. Poseben problem pa predstavljajo različne motnje hranjenja,

ki poleg nizkega ITM in splošne izstradanosti s seboj nosijo tudi elektrolitsko neravnovesje v

telesu in ekstremno pomanjkanje osnovnih hranilnih snovi.”

Pri ženskah z nizko telesno težo se lahko zgodi, da pride do zastoja rasti ploda zaradi prenizkega kaloričnega vnosa in posledično do prezgodnjega poroda in z njim povezanih težav.

Pri nosečnici lahko pride do hujšega pomanjkanja določenih snovi, ki si jih plod z zaščitnim delovanjem posteljice zagotovi. Zato pri nosečnici lahko pride do slabokrvnosti, pomanjkanja vitaminov, ipd.

Ženske naj svojo težo uravnajo z zdravim načinom življenja in z ustrezno uravnoteženo prehrano. Izključiti je treba vzroke za prenizko težo. Če gre za anoreksijo ali bulimijo, je priporočljivo vodenje pri psihologu ali psihiatru.

Dr. Fabijan dodaja še:  “Včasih pa je enostavno zelo težko dojeti, da je teža, ki nam jo mediji ponujajo kot lepo in zaželeno, enostavno prenizka in da je treba ustrezno spremeniti način življenja in prehrane. Ob spremembi prehrane moramo vedno obdržati tudi ustrezen zdrav način gibanja in ne popolnoma opustiti telesne vadbe ali gibanja.”

Vesna Fabjan Vodušek

Vesna Fabjan Vodušek

http://www.kclj.si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Porodnišnice Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav