Prekinitev nosečnosti

0
1459
Prekinitev nosečnosti
Prekinitev nosečnosti

V primeru zapletov se obrnite na svojega izbranega ginekologa, ki vam bom posredoval informacije in predpisal morebitno zdravljenje.

Splav je zaključek nosečnosti pred 22. tednom. Lahko je spontani, zadržani, snetno jajce, splav v teku, ponavljajoči se splav.

Kdaj in zakaj pride so splava

Najpogosteje pride do splava v začetku nosečnosti (v 80 % do desetega tedna). Vzroki so v približno 40 % v napaki dednega zapisa ploda. Pri oploditvi pride do nepravilnosti, ki običajno ni združljiva z življenjem. Takega splava ni moč preprečiti. Pomembno je zdravo življenje brez uživanja substanc, ki bi lahko škodile plodu, ne pijte alkohola, ne kadite, ukvarjajte se s športom, uživajte folno kislino, ki preprečuje razvoj določenih prirojenih nepravilnosti ploda.

V primeru splava, ki nastane zaradi prirojene nepravilnosti maternice (običajno gre za pregrado ali nepravilno obliko), pred ponovno zanositvijo svetujemo operativno popravo maternice. Pri ponavljajočih splavih (vsaj trije), morajo pri paru opraviti genetske preiskave obeh. Izključiti morajo tudi redke bolezni pri materi in jo ob ponovni zanositvi ustrezno zdraviti.

 

Darija Strah

prim. Darija Mateja Strah

http://www.strah.si/si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Diagnostični center Strah

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj