Prehrana bodočih očkov

1773
Losos pomaga pri izboljsanju plodnosti moskega.
Losos pomaga pri izboljsanju plodnosti moskega.

Prehrana očeta.

Če načrtujete naraščaj, je tudi za vas kot bodoče očete zelo pomembna pravilna prehrana. Raziskave so pokazale, da imajo slabe prehranjevalne navade in redno uživanje alkohola velik vpliv na kakovost in količino sperme. Zdrava prehrana lahko poveča možnosti za nosečnost.

Vloga očeta
Vloga očeta

Študije tudi kažejo, da imajo otroci očetov, ki so pred nosečnostjo pili veliko alkohola (to pomeni vsaj 2 alkoholni pijači na dan) v povprečju 165 gramov manj teže kot drugi dojenčki, kar lahko ima vpliv celo otrokovo življenje. Prehrana bodočih očetov naj bi bila načeloma prav tako uravnotežena, raznolika in hranljiva kot prehrana nosečnic. Bodoči očetje morajo biti še posebej pozorni na naslednje:

Jejte veliko hrane, ki je bogata z vitaminom C, saj to zmanjšuje tveganje za poškodovano spermo. Kozarec pomarančnega soka vsebuje 124 mg vitamina C, cilj pa je vsaj 60 mg na dan ali vsaj 100 mg, če kadite. (In če kadite, nehajte!).

Bodite pozorni na svojo prehrano s cinkom (vsaj 12 do 15 mg na dan). Številne študije so pokazale, da lahko tudi kratkoročno pomanjkanje cinka pomanjkljivosti zmanjša količino semena in raven testosterona. Velike količine najdemo na primer v pustem govejem mesu (85 g mesa zagotavlja 4,5 mg cinka), belem fižolu, paradižnikovi omaki (170 g vsebuje 3,55 mg cinka) in v temnem piščančjem mesu (2,38 mg cinka v 85 g mesa).

Zaužijte več kalcija in vitamina D. Raziskovalci, ki se ukvarjajo s temo neplodnosti na Univerzi v Wisconsinu-Madison v ZDA trdijo, da lahko odmerek 1000 mg kalcija in 10 mikrogramov vitamina D na dan izboljšanje moško plodnost. Kalcij je prisoten v mlečnih izdelkih, vitamin D pa prav tako v mleku in v lososu.

Ustavite ali zmanjšajte uživanje alkohola, saj alkohol zmanjša raven testosterona in poveča število nenormalnih semenčic.

Ne jemljite drog kot sta marihuana ali kokain, saj droge ovirajo sproščanje hormonov rodnosti. Uporaba drog pri očetu prav tako lahko povzroči okvare ploda.

Telesna aktivnost
Telesna aktivnost

Poleg hrane lahko na plodnost vpliva tudi vaš način življenja. Če boste spremenili način življenja in uživali veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob in pustega mesa, potem boste na koncu v odlični formi. Ker proizvodnja nove sperme traja približno tri mesece, bosta naprimer prehranske spremembe ali prenehanje s kajenjem po četrt leta izboljšale kakovost sperme!

Vir: BabyCenter

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav