Prehlad v času nosečnosti

0
4739
Prehlad
Prehlad

Nosečnica si lahko ob prehladu najprej pomaga sama, pije veliko vode ali čaja, več počiva in pazi na zdravo prehrano, če se simptomi nadaljujejo in se stopnjujejo pa mora obiskati zdravnika.

Pri prehladih in drugih boleznih, ki jih spremlja kašelj, nosečnica pije večje količine tekočin (vroč čaj), saj povečan vnos tekočin preprečuje dehidracijo, pripomore pa tudi k razredčenju sluzi in s tem njeno lažje odstranjevanje, in nenazadnje počitek, saj prehlad nosečnico utrudi.

Če gre za resnejše stanje, mora zdravnik odločiti o dodatnem zdravljenju in uporabi dodatnih zdravil. »Vsa zdravila žal niso primerna za nosečnice! Zato je še posebej pomembno, da se nosečnica pred uporabo zdravil posvetuje z zdravnikom ali farmacevtom v lekarni, ki pozna sestavo in delovanje zdravil, je seznanjen s škodljivimi učinki zdravila in bo po seznanitvi s težavami nosečnice tudi ustrezno strokovno svetoval,« pravi prim. asist. mag. Marijan Lužnik, dr. med.

S čim si lahko pomagamo pri prehladu?

  • Česen: Pomaga imunskemu sistemu v boju proti bakterijam in infekcijam, saj vsebuje naravni antibiotik alicin.
  • Ingver: Preprečuje in zdravi vneto grlo in sluznico. Iz svežega ingverja ali ingverja v prahu si lahko pripravite čaj.
  • Sladka koreninica: Pomaga pri težavah z grlom in pljuči (zdravljenje astme, bronhitisa, prehlada in kašlja).
    Sadje
    Sadje v nosečnosti
  • Citrusi: Vsebujejo veliko vitamina C. Že za zajtrk si lahko stisnete svež sok iz pomaranče, grenivke in limone.
  • Poprova meta: Čaj poprove mete spodbudi potenje, zmanjša zaznavanje bolečine, pomaga pri zamašenem nosu in dihalnih poteh ter vnetjih v grlu.

prim. asist. mag. Marijan Lužnik

http://sb-sg.si/

dr.med., specialist ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj