Prehajanje na gosto hrano

Uvajanje goste hrane
Uvajanje goste hrane

Uvajanje goste hrane je proces, v katerega so vključeni tudi starši. Z uvajanjem goste hrane začnemo po 4. mesecu starosti otroka. S katero hrano začnemo pri uvajanje goste hrane, kako uvajati gosto hrano? Poglejte si video z nasveti Katarine Jevšjak in Marjete Podpečan, organizatorki ZHR in prehrane.

Starši se morajo kar konkretno vključiti v tisti obrok hrane. Da mu ne silimo določene hrane, da smo mu zgled  gosto hrano začnemo dajati otroku ne pred 4. mesecem starosti in pa tudi ne pozneje kot pri 6. mesecu starosti. Od začetka dajemo otroku zelenjavo, ki ne napenja, torej mu ne dajemo stročnic. Hrano uvajamo postopoma po žličkah čez dan, ne zjutraj … ne sme biti še popolnoma sit in ne lačen, zato da vidimo, kako se privaja na hrano. Hrano uvajamo tudi postopoma po tednih, en teden uvajajmo eno živilo, naslednji teden drugo živilo. Postopoma uvajamo jedi glede na starost otroka, od začetka zelenjavne kašice. Žita začnemo dodajati nekje ob 7. mesecu otrokove starosti, sadje pa potem kasneje. Jajčni rumenjak in ribe pa nekje med 7. in 10. mesecem otrokove starosti. Po 10. mesecih uvajajo še mleko, po 12. mesecu pa še jajčni beljak.

Tekočina je prav tako zelo pomembno, predvsem v spomladanskem in poletnem času. Glavnino tekočine naj otrok prejme v dopoldanskem času, pri starosti 10.12. mesecih naj bi otrok prejel nekako 2 dcl tekočine, vode ali kakšnih čajev. Sladko ni priporočljivo za otroke, ker se otrok preveč navadi sladkega okusa in potem noče piti ničesar drugega, prav tako seveda to ni priporočljivo in ugodno za zobke, hkrati pa s tem vnese že določen delež kalorij in potem ne je hrane. Starši naj kar pogumno stopijo na to pot in naj se naj ne ustrašijo, ko otrok zavrže hrano, ker  rabi 12 poskusov, da se navadi okusa hrane. Treba je biti pozoren na trdo hrano pri oreščkih, pa tudi pri ribah in perutnini. Vsekakor jih je treba vključiti v prehrano, vendar pa je treba biti bolj previden zaradi možnih koščic.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

2 KOMENTARJI

  1. Lahko začnemo uvajati med 4. in 6. mesecem, vendar ne kasneje, ne po 6. mesecu. Začnemo pa z lahko zelenjavo, ki ne napenja. cau cau

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj