Po poroduNega telesa po poroduPregledi po porodu na domu

Pregledi po porodu na domu

Po prihodu iz porodnišnice starša obvestita patronažno službo in se dogovorita za obisk na domu. Svetuje se kopija vseh dokumentov, saj je treba odpustne liste in vse podatke o porodu in o novorojenčku priložiti izbranemu pediatru, ginekologu in patronažni sestri.

Obisk patronažne sestre na domu

Poporodna babiška oziroma zdravstvena nega nosečnic, otročnic in novorojencev je pomembna za varovanje reproduktivnega zdravja, zdravja otrok in vse družine.

  • Nosečnica ima pravico do enega preventivnega patronažnega obiska.
  • Otročnica ima pravico do dveh osnovnih preventivnih patronažnih obiskov ter dve dodatni preventivni obravnavi v primeru ugotovljenega povečanega tveganja za poporodno depresijo ali v primeru, če so pri otročnici ugotovljeni kriteriji ranljivosti, ki so določeni v protokolu obravnave.
  • Otroku do dopolnjenega prvega leta starosti je namenjenih šest osnovnih preventivnih patronažnih obiskov in še tri dodatna preventivna obiska glede na ugotovljene kriterije ranljivosti oziroma po strokovni presoji medicinske sestre.
  • Patronažna sestra lahko opravi tudi preventivni obisk otroka v obdobju med 2. in 3. letom starosti.

Preventivna aktivnost v patronažni dejavnosti obsega:

  • pregled zdravstvene dokumentacije,
  • svetovanje o načinu življenja in pripravi na porod,
  • svetovanje o načinu življenja in oskrbi novorojenčka/dojenčka/otroka v starosti med 2. in 3. letom,
  • nasveti o dojenju,
  • nasveti o pravilni prehrani in negi,
  • oskrba otročnice in novorojenca (pregled dojk, čišče, nadzor nad krčenjem maternice, nega epiziotomijske rane, kontrola krvnega tlaka, nega novorojenčka).

Prvi pregled pri pediatru po 4 tednih

O izbiri pediatra se posvetujete v zdravstvenem domu. Svetuje se, da pokličete čim prej po porodu ter ga naročite na prvi pregled. Če novorojenček nima zdravstvenih težav, bo imel prvi pregled že po 4 tednih po porodu. Potrebujete materinsko knjižico in odpustnico matere in novorojenčka.

Pregled pri vašem ginekologu po 6 tednih

Pregled pri svojem ginekologu boste opravili šest tednov po porodu, če ne boste opazili drugih zapletov. Pogovorite se o morebitni kontracepciji, brisu materničnega vratu ter o težavah, ki se lahko pojavijo po porodu, kot je na primer uhajanje urina. V primeru, da ste imeli v času nosečnosti določeno terapijo (zaradi sladkorne bolezni, zastoja plodovne rasti, preeklampsije) obiščite tudi osebnega zdravnika, da se pogovorita o potrebnih ukrepih ali ukinitvi zdravil. Prav tako vzemite s seboj materinsko knjižico in odpustnici.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj