Pregledi po porodu na domu

0
1178
Pregledi po porodu na domu
Pregledi po porodu na domu

Po prihodu domov oz. po odpustu iz porodnišnice morata starša obvestiti patronažno službo in se dogovoriti za obisk na domu novorojenčka.

Po porodu se pregleda  porodne poti in oskrbi morebitnih poškodb, zmeri krvni tlak, pulz in temperaturo. Kontrolira se praznjenje sečnega mehurja.

Doma po porodu

Po prihodu domov oz. po odpustu iz porodnišnice morata starša obvestiti patronažno službo in se dogovoriti za obisk na domu novorojenčka. Svetuje se kopija vseh dokumentov, saj je treba odpustne liste in vse podatke o porodu in o novorojenčku priložiti izbranemu pediatru in ginekologu. Staršem se svetuje čim prej poklicati oz. izbrati pediatra za novorojenčka in ga naročiti na prvi pregled, ki je navadno štiri tedne po rojstvu. Ženska pa se naroči pri svojem ginekologu šest tednov po porodu.

Možni zapleti

  • pri materi (mastitis, boleče dojke, bolečine in vnetje epiziotomijske rane),
  • pri novorojenčku (nenapredovanje telesne teže, težave pri dojenju, okužbe popka itd.).

Pomoč patronažne sestre na domu

Patronažna babiška oziroma zdravstvena nega nosečnic, otročnic in novorojencev je pomembna za varovanje reproduktivnega zdravja, zdravja otrok in vse družine. Nosečnica ima pravico do enega preventivnega patronažnega obiska, otročnica do dveh preventivnih patronažnih obiskov; šest patronažnih obiskov je namenjenih dojenčku v prvem letu starosti, še dva dodatna obiska pa dojenčkom slepih in invalidnih mater (do dopolnjenega otrokovega prvega leta starosti).

Preventivna aktivnost za varovanje reproduktivnega zdravja v patronažni dejavnosti obsega: pregled zdravstvene dokumentacije, svetovanje o načinu življenja in pripravi na porod, svetovanje o načinu življenja in oskrbi novorojenčka, nasveti o dojenju, pravilni prehrani in negi, oskrba otročnice in novorojenca (pregled dojk, čišče, nadzor nad krčenjem maternice, nega epiziotomijske rane, kontrola krvnega tlaka, nega novorojenčka).

Sodelujoči strokovnjaki:

Tita Stanek Zidarič

http://www.zf.uni-lj.si/si/

dipl. bab., asist., Oddelek za babištvo Zdravstvena fakulteta, Univerza v Ljubljani

Metka Skubic

http://www.zf.uni-lj.si/si/

dipl. bab., univ. dipl. ped., Oddelek za babištvo Zdravstvena fakulteta, Univerza v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here