Pregled pediatra na neonatalnem oddelku

152
Pediatra

Najpogosteje gresta mamica in novorojenček 3 ure po rojstvu na neonatalni oddelek. Tam poteka pregled s strani pediatra znotraj prvih 24 ur po rojstvu. To je prvi pregled novorojenčka v pristojnosti mame (staršev).

Kako poteka pregled s strani pediatra na neonatalnem oddelku

Svetuje se 24-urno sobivanje mamice in novorojenčka (nekatere porodnišnice omogočajo tudi sobivanje očeta) in spodbuja se izključno dojenje. Mamice se priuči pravilnega pestovanja in rokovanja z novorojenčkom. V teh prvih korakih prilagajanja na novega družinskega člana ji osebje stoji ob strani z nasveti in podporo.

Morebitni ukrepi in dodatne preiskave

Navedenih je nekaj morebitnih ukrepov, sicer pri tistih novorojenčkih, pri katerih so bile tekom nosečnosti ali med pregledom ugotovljene nepravilnosti, opravijo tudi dodatne preiskave.

  • Če je mati nosilka HBsAg (Hepatitis B antigen), je potrebno novorojenčka najkasneje 12 ur po rojstvu zaščititi s specifičnimi protitelesi in cepiti s prvim odmerkom cepiva.
  • V starosti vsaj 48 ur novorojenčku odvzamejo kri v okviru nacionalnega programa presejanja novorojencev na vrojene motnje presnove (18 bolezni). Zgodnja diagnoza vrojenih presnovnih bolezni omogoča zgodnjo obravnavo, pravočasno zdravljenje in optimalnejši razvoj otroka.
  • Test sluha (TEOAE), ki se izvaja z merjenjem zvočnega sevanja notranjega ušesa, v prvih 3 tednih življenja, omogoča zgodnje odkrivanje motenj sluha, omogoči zgodnjo obravnavo ter zdravljenje.
  • Vsaj 48 ur po rojstvu opravijo meritev nasičenosti krvi s kisikom s pulznim oksimetrom na desni roki in desni nogi za zgodnje odkrivanje prirojenih srčnih napak.
  • Ultrazvočni pregled kolkov takoj po rojstvu je obvezen v primeru poroda v medenični vstavi, displazije kolkov pri starših ali sorojencih ter pri prirojenih nepravilnostih spodnjih okončin. Pri vseh novorojenčkih pa mora biti opravljen UZ pregled kolkov v starosti 6–8 tednov.
  • S presvetlitvijo optičnih (očesnih) medijev odkrivajo prirojeno sivo mreno. Tako s pravočasno obravnavo ohranijo otrokov vid. Preiskava mora biti opravljena v 1. mesecu življenja.
  • Novorojenčki, pri katerih obstaja tveganje za okužbo s tuberkulozo ali prihajajo iz držav z visoko pojavnostjo tuberkuloze in so starši v Sloveniji manj kot 5 let, so prve dni po rojstvu cepljeni proti tuberkulozi (BCG).

Pred odpustom iz porodnišnice pediater ponovno pregleda novorojenčka

Pozorni so na celjenje popka, z meritvijo celokupnega bilirubina izključijo hiperbilirubinemijo. Ocenijo tudi uspešnost dojenja in preverijo, če so bili opravljeni vsi, s Pravilnikom predvideni, testi. Pripravijo odpustnico in izpolnijo materinsko knjižico. Ob odpustu dobijo starši navodila glede nege, hranjenja, rokovanja in tudi eRecept za vitamin D (antirahitična profilaksa). Novorojenček ga začne prejemati v starosti 7 dni, 400 IE (1 kapljica, 1-krat dnevno v usta).

 

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav