Pregled nuhalne svetline

Pregled nuhalne svetline se naredi v 13. tednu nosečnosti. Oglejte si vlog in kako poteka pregled nuhalne svetline!

0
798

Alja je v 13. tednu nosečnosti, kar pomeni, da je čas za pregled nuhalne svetline. Pred tem je že opravila dvojni hormonski test. To bodo potem ocenili skupaj z nuhalno svetlino in ugotovili ali je potreben dodaten NIFTI test ali amniocenteza. Če so rezultati dobri, dodatne preiskave niso potrebne.  Stopnja tveganja za kromosomske nepravilnosti narašča z leti. Med pregledom nuhalne svetline, ginekologinja pogleda tudi zgodnjo morfologijo in kako je plod razvija.

Rezultati pregleda

Pregled nuhalne svetline v kombinaciji z dvojnim hormonskim testom Alji ni dal najbolj obetavnih rezultatov. Morfologija je bila dobra, vendar  tveganje za trisomije obstaja. Verjetno je tveganje povišano tudi zaradi Aljine starosti. Aljini rezultati so bili sledeči: tveganje za trisomijo 21 je bil 1:134, trisomijo 18 1:274 in trisomijo 13 1:819. Nuhalna svetlina pa je 1,8 mm. Pravijo sicer, da je nuhalna svetlina merodajna nekje do 37 leta, potem pa tudi ni več brezplačna, saj se bolj priporoča amniocenteza, ki je invazivni poseg. Obstaja tudi neinvazivni poseg NIFTI test, ki je narejen na podlagi krvne preiskave.  Na Aljinem izvidu piše: tveganje za kromosomsko napako je povečano, svetuje se kariotipizacija ploda ali NIFTI test.  Alja gre tako že naslednji dan oddati kri. Lahko bi opravija NIFTI test že v začetku, vendar je pregled nuhalne svetline priporočan že zaradi pregleda tudi zgodnje morfologije, ki se je tukaj izkazala za lepo.

Kaj nam pove pregled nuhalne svetline?
»Nuhalen« pomeni »povezan z vratom«. Z ultrazvočno oceno svetline na otrokovem vratu, ki jo naredijo med 11. In 14. tednom nosečnosti, ugotavljajo, kako velika je razdalja med kožo in mehkimi tkivi, ki pokrivajo otrokovo hrbtenico. Zelo debela nuhalna svetlina naj bi bila značilna za otroke, pri katerih obstaja večja verjetnost okvar srca, Downovega sindroma in nekaterih kromosomskih ali genetskih okvar.

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here