Preeklampsija

0
2501

Preeklampsija je resno stanje z nenormalno visokim krvnim tlakom in visoko ravnjo beljakovin v urinu.

Preeklampsija je resno stanje z nenormalno visokim krvnim tlakom in visoko ravnjo beljakovin v urinu. Kaj to pomeni za nosečnico in otroka in kaj narediti, je povedala Marija Ocvirk, dr. med., IBCLC specialistki ginekologije in porodništva v videu.

Preeklampsija je povišanje pritiska in povišanje beljakovin v urinu pri nosečnicah. Začne se v času nastajanja posteljice, žile ki prodirajo v maternico se ne razvijejo pravilno in pride do preeklampsije nekje v 30 do 35. tednu. Ločimo šibko, srednje in močno preeklampsijo. Šibka preeklampisja pomeni, da je pritisk nekje 140/100 in blago povišanje beljakovin v urino. Pri srednji je pritisk nekje 160/100 in še večje povečanje beljakovin v urinu, v takih primerih žensko in otroka kontroliramo, delujemo konzervativno in z opazovanjem.

Če je pa pritisk nad 160/100 in še več beljakovin, pa je ženska hospilitizirana. Če se to zgodi po 34. tednu sprožimo porod. Če pa se to zgodi že prej, pa dajemo sredstva za zorenje otrokovih pljučk, pogosto pa moramo še vedno sprožit porod, ker je to edina terapija. Navadno ni posledic, lahko pa pride do možganskih krvavitev in okvar jeter in ostanejo posledice, vendar se načeloma to reši s porodom oziroma nekaj časa po porodu. Preklampsijo je težko preprečiti, še niso iznašli zdravil, omega 3 še ni potrjen ugoden učinek na zaviranje tega pojava.

Sodelujoči strokovnjaki:

Marija Ocvirk

http://www.dobrna-medical.si/

dr. med., IBCLC specialistka ginekologije in porodništva, akupunkturologinja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here