Predležeča posteljica

Placenta previa oziroma predležeča posteljica je komplikacija nosečnosti, pri čemer posteljica leži nižje, kot bi morala, ali pa prekriva ustje maternice. Vidna je po dvajsetem tednu nosečnosti. Najpoglavitnejši simptom je krvavitev, ki je posledica luščenja posteljice.

Vrste predležeče posteljice

Poznamo popolno placento previo (stanje, ko posteljica popolnoma prekriva ustje maternice) in delno placento previo (posteljica le delno prekriva ustje maternice). Ta vrsta placente previe se pojavi šele potem, ko se maternični vrat začenja razširjati, torej malce pred porodom. Poznamo še marginalno placento previo (posteljica se nahaja blizu ustja, vendar ga ne prekriva) ter nizko ležečo posteljico oziroma nizko posteljico.

Vzrok

V nekaterih primerih je za nižje ležečo posteljico odgovorno brazgotinasto tkivo zgornjega dela maternice, ki delno usmerja razvoj posteljice v nižje ležeče, nepoškodovano maternično tkivo. Brazgotinasto tkivo je posledica predhodnega carskega reza, namernega splava ali kateregakoli drugega operativnega posega v notranjosti maternice. Včasih posteljica pridobi na velikosti, kadar želi kompenzirati za pojemajočo ali premalo aktivno funkcijo (kadar ima zmanjšane sposobnosti dovajanja kisika ali hranljivih snovi plodu). Potreba po večji posteljici utegne povečati možnosti za razvoj placente previe. To se zgodi predvsem v primeru več plodov (dvojčki, trojčki …), dovajanje kisika pa lahko močno ovira kajenje. Tveganje za placento previo poveča tudi višja starost nosečnice in število predhodnih porodov. Če je imela ženska pri prejšnji nosečnosti težave s posteljico, se pri naslednji nosečnosti utegne zgoditi isto.

Znaki in obravnava

Primarni znak, ki nakazuje na placento previo, je vaginalna krvavitev po dvajsetem tednu nosečnosti. To naj bi bilo praviloma neboleče, vendar se v redkih primerih lahko pojavijo tudi krči in bolečine v spodnjem delu trebuha, ki variirajo po intenzivnosti.

Obravnava placente previe je odvisna od mnogo dejavnikov, med katerimi so tudi stopnja krvavitve, stanje otroka in položaj posteljice. V vseh primerih je pri porodu po vsej verjetnosti treba opraviti carski rez, pri popolni placenti previi pa je ta neizogiben. Če se krvavitev ne ustavi in je močna, je potrebna transfuzija za nadomestitev izgubljene krvi. Ginekolog bo nosečnosti v primeru placente previe odsvetoval spolne odnose in kakršenkoli telesni napor, nujen pa bo počitek. Zdravniška navodila je pomembno upoštevati tudi po porodu.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj