Pravočasno odkritje razvojnih težav pri dojenčku

0
593

Pomembnost pravočasnega odkritja razvojnih težav pri dojenčku

Prej ko bo otrok deležen razvojno nevrološke obravnave, manj bo imel napačnih vzorcev. O razvojnih težavah smo se pogovarjali z dipl. fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec.

Kako pomembno pa je pravočasno odkritje napak, okvar pri dojenčku? Kako lahko to vpliva na njegov nadaljni razvoj? Pravočasno odkritje se mi zdi ključnega pomena. Sploh, kakor sva že rekli prej, predvsem za starše, in za otroka samega. Določene okvare in motnje se odkrijejo že v času nosečnosti, večina težav, sindromov se izkaže po rojstvu. Čim prej je pomembno zato, da mu čim prej lahko nudimo pomoč.

Iz razvojnega vidika prej ko bo otrok deležen razvojno nevrološke obravnave, manj bo imel svojih patoloških, se pravi nepravilnih vzorcev, ki jih bo razvil s tem, ko neke stvari ne more narediti kot običajno drugi otroci in se bo skušal znajti po svoje in bo razvil napačne vzorce. Če mi te napačne vzorce poskusimo izničiti, tako da mu ponudimo druge kvalitetne, pravilne vzorce,  je manjšamožnost, da bo otrok te svoje vzorce ponavljal. Se pravi, prej ko pride, boljše je za otroka.

Kasneje kot pride, več ima že svojih patoloških vzorcev in težje jih nadomestimo s pravilnimi. Vsekakor pa je res tudi to, da je odvisno od okvare, bolezni, sindroma, ki ga ima. Čez to se ne da, a poskusimo čim bolj olajšati nastalo situacijo. Starši naj bodo pozorni,  za otroka naj si vzamejo čas in vse bo v redu.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here