Handling – Pravilno slačenje in oblačenje otroka

0
2201

Slačenje in oblačenje otroka postane veliko bolj enostavno ko je otrok stabilen. Držimo ga za telo, da je med oblačenjem lahko otrok aktiven.

Ko je otrok dovolj stabilen, da sedi v naročju zravnano in naravnost, ga lahko slačimo in preoblačimo v naročju. Pomembno je, da otrok sedi, vendar ni naslonjen na nas. Pri sedenju je pomembno, da so naše roke vedno pod njegovimi in da ga nikoli ne držimo za trup, saj je tako otrok pasiven.

Slačenje in oblačenje otroka, skupaj z napotki prikazuje Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath).

Slačenje otroka

Ko je otrok dovolj stabilen, da v naročju sedi pokončno in zravnano, lahko začnemo s slačenjem in oblačenjem otroka v naročju. Pri tem je pomembno, da je klop na kateri sedimo primerne višine. Če je klop visoka, bodo naše noge nizko in bo otrok lezel iz nog. Če je klop prenizka, bodo naše noge visoko in se bo otrok naslanjal na naše telo. Pri oblačenju in slačenju je pomembno, da otrok sedi in ni naslonjen na nas, da čim bolj sam vzdržuje položaj in lovi ravnotežje. Noge imamo v položaju, pokrčene 90 stopinj, podlaga na kateri sedimo, naj bo dovolj čvrsta.

Pri slačenju zgornjih oblačil je pomembno, da je njegova roka, katero želimo sleči, obrnjena proti obrazu. Če želimo, da bo prenesel težo, moramo sami prenesti težko, tako da dvignemo nasprotno nogo in medenico. S tem prenesemo težo sami in posledično jo prenese tudi otrok. Držimo roko, z drugo roko gremo od zadaj, preprimemo in slečemo. Na drugi roki ponovimo enako.

Pri slačenju spodnjih delov, če želimo hlače sleči čez medenico, lahko to naredimo na več načinov. Lahko primemo njegovo nogo, jo držimo pokrčeno, umaknemo svojo nogo in na ta način potegnemo hlače čez medenico. Lahko pa slečemo hlače čez medenico tako, da položimo svojo roko zadaj na lopatice, pri tem je pomembno, da ga ne primemo s prsti, ampak vse prste položimo zadaj. Zasučemo, naš komolec ostane v isti višini, otroka ne smemo obesiti čez, in potegnemo hlače čez medenico. Če ne gre prvič, ponavljamo toliko časa, da so hlače čez medenico. Ko hlače dobimo čez medenico, so na vrsti noge. Pri slačenju nog je ravno obratno, kot pri slačenju rok. Ko želimo sleči nogo, dvignemo isto nogo in prenesemo težo. Pokrčimo nogo in iz nje slečemo hlače. Na drugi nogi ponovimo isto.
Ko slačimo žabe, zopet svojo roko in prste položim čim bolj na njegovo lopatico in ga zasukam, komolec pa ostane v isti višini. Potegnem žabe čez medenico, zamenjam roki, obrnem in ponovim na drugi strani. Potem pa zopet dvignem nogo, prenesem težo, pokrčim nogo in iz pokrčene noge slečem žabe.

Enako naredimo pri bodiju, če ga želimo dobiti čez medenico. Pokrčimo nogo in čez rito, lahko ga tudi zasukamo enako kot prej in potegnili čez medenico. Zopet ponovimo za slačenje zgornjih delov. Primem dlan, da je obrnjena proti obrazu, dvignem nasprotno nogo, prenesem težo in od zadaj, preprimem in slečem. In enako ponovim z drugo stranjo. Za čez glavo skušamo to narediti čim bolj hitro. Pridržim na čelu in od zadaj slečem čez glavo.

Oblačenje otroka

Prav tako kot lahko otroka slečemo v naročju, ga lahko tudi oblečemo v naročju. Za čez glavo naberemo, postavimo na glavo, pridržimo na čelu, potegnemo zadaj in hitro čez obraz. Če so rokavi dolgi, jih naberemo, iz nasprotne smeri damo notri svoje roke, prste in spet prenesemo težo, tako da dvignemo nogo, primemo dlan tako, da je obrnjena proti obrazu in dlan stegnemo. Ko roko stegnemo, potegnemo rokav skozi in ponovimo postopek na drugi strani. Za bodi čez medenico lahko zopet pokrčimo nogo, odmaknemo svojo nogo in potegnemo bodi čez medenico. Enako bi lahko naredili tako, da ga zasukamo in potegnemo bodi čez medenico. V tem položaju potem zapnemo .

Za oblačenje spodnjih delov kot so žabe ponovimo isto. Naberemo hlačnico, če so hlače oziroma naberemo žabe, dvignemo nogo, prenesemo težo. Ulovimo otrokove prste, pokrčimo in na pokrčeno nogo oblečemo. Ko pokrčimo nogo, naj bo čim bolj pokrčena v liniji z rameni, ne smemo preveč navzven ali navznoter pokrčiti njegove noge. In ponovimo na drugi nogi postopek. Žabe potegnemo nato čim višje in zopet zasukamo in poskušamo potegniti čez medenico. Pri hlačah je enako kot pri žabah. Ko je peta skozi, lahko otrok iztegne nogo.

Pri hlačah, ki so neraztegljive ali ožje, lahko hlače oblečemo tudi na drugačen način. Otroka primemo pod rokami okoli lopatic, z drugo roko gremo med nogami na bok in ga zasukamo na trebuh. V tem položaju imamo prosti obe roki in lažje potegnemo hlače čez medenico. Nato otroka obrnemo zopet nazaj in ga naprej oblečemo v sedečem položaju.

Pri oblačenju zgornjega dela naberemo rokav, damo svoje prste iz nasprotne smeri, primemo dlan obrnjeno proti obraz, dvignemo nogo, prenesemo težo. Ko je dlan zunaj, iztegnemo in potegnemo rokav po roki. In ponovimo na drugi strani.

Kadar oblačimo otroka v naročju, so naše roke vedno položene pod njegovimi rokami. Nikoli ga ne držimo za trup. Ko ga primemo za trup, otrok ne bo več aktiven in se bo obesil na naše roke. Če so naše roke pod njegovimi rokami za vsak slučaj, kot nekakšna ograjica, mora sam vzdrževati položaj, biti stabilen, loviti ravnotežje in s tem pridobi veliko več, kot če ga mi držimo in mu vse to odvzamemo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here