Pravilno sedenje otroka

0
4611
Mama in otrok
Mama in otrok

Aktivno sedenje je produkt aktiviranja kontraravnotežnih funkcij, ki so gonilo koordinacije in funkcionalne uporabe svojega telesa.

Otrok je ves čas aktiven, tudi ko stoji ali sedi. Aktivno sedenje pomeni uporabljati obe roki v vseh smereh gibanja in ohranjati stabilen položaj (zmožnost mišične in skeletne odzivnosti) tudi ob izmikajoči površini, na kateri sedi.

Skeletni in mišični sistem se s premikanjem nenehno na novo vzpostavlja in ustvarja optimalno in nevtralno držo preko kontraravnotežnih povezav. Telo ima oporo v skeletu, mišice porabijo energijo za ohranjanje stabilnega položaja ob premikanju. Za otroka je najpomembnejše, da sam najde pot iz ležečega položaja do sedenja. Ta proces omogoča optimalno in funkcionalno postavitev nevtralne skeletne drže, ob tem pa se mišice ravno prav vključujejo in organizirajo v aktiviranje za ohranitev stabilnega položaja. Kadar otroka posedete, se skeletna in mišična organizacija ne odvijata funkcionalno. Za ohranjanje stabilnega položaja se vključijo mišice, ki se krčijo po nepotrebnem in otrok troši preveč energije, kar se pozna v slabi drži, prehitri utrujenosti in postavitvi nezdravih vzorcev drže in gibanja, ki dolgoročno prinašajo bolečine. Zaradi nevzpostavljenega spontanega aktiviranja kontraravnotežja, je premikanje bolj naporno, okorno in nefunkcionalno.

Otrok je v svojem razvoju zelo malo pri miru. Tudi če sedi na stolu, se znotraj svoje postavitve nenehno premika, saj ga vitalna življenjska sila kar naprej sili, da se postavi v najbolj udobno in stabilno držo. Aktivno sedenje ohranja zdravo nevtralno postavitev skeleta in prožnost mišic, ki se ravno prav aktivirajo za potrebne akcije.

Otroci, ki veliko časa preživijo za mizo ali ob gledanju televizije in so na miru, ob predhodno ne vzpostavljeni nevtralni drži, se bolj posedajo v kalup drže, ki postaja vzorec in način ne samo sedenja, ampak tudi drže v stoji in hoji. Ob nevzpostavljanju skeletne reorganizacije tudi aktivnost mišic ne koristi za zdravo in aktivno nevtralno držo, ker mišice prevzemajo delo skeleta in se vključujejo tam, kjer ni potrebno in preveč, po drugi strani pa se določene mišice sploh ne aktivirajo. Skeletna postavitev ne zavzema zdravih nevtralnih položajev, ki so povsem biomehansko in fiziološko determinirani in jih zmoremo ob dovolj veliki količini premikanja tudi organizirati v prvem letu življenja in reorganizirati v preostalih življenjskih obdobjih. Vse se odraža v celokupni interakciji z okoljem, saj dobro počutje izvira iz notranjega čutenja varnosti in stabilnosti, kot tudi zmožnosti ohranjati željeni položaj in s tem usmerjeno pozornost.

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Semolič

Andreja Semolič

https://pedokinetika.com/

prof. šp. vzg., utemeljiteljica in ustanoviteljica Pedokinetike®, praktikantka Feldenkrais metode®

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here