Pravilno rokovanje dojenčka ob pravilni drži mame

V videu si lahko ogledate, kako pravilno rokujemo z otrokom, ne da bi pri tem trpela naša hrbtenica. Pravilna drža mame je zelo pomembna.

0
1046

Po svojem prvem porodu sem v glavnem samo snemala videe, kjer sem prikazovala držo mame med dvigovanjem in nošenjem dojenčka. Vendar imam sedaj, po drugem porodu priložnost izkoristiti, da zraven vključim še handling oz. pravilno rokovanje z dojenčkom. V tem videu vam bom pokazala kako lahko za handling in svojo držo poskrbite hkrati.
Dvigujem z ritnimi mišicami. Pokazala bom tudi narobe. Nikoli ne dvigujemo z okroglim hrbtom. Tako ni dobro ne za otroka, ne za naš hrbet.

Kako pravilno dvignemo otroka

Gremo z roko skozi nogice in zarotiramo medeničko. Roko damo pod otrokovo rokico spodaj in pod glavo. Z drugo roko lahko tudi pridržimo otrokovo glavo, če je še ne drži sam. Potem se povsem približamo otroku z ravno hrbtenico in ga naslonimo nase. Nato pa se dvignemo gor.
Ko nosimo dojenčka v naročju, ga poskušamo držati čim bolj v obliki črke C. Ustrezno mu moramo podpirati medeničko in tudi glavo, če je to še potrebno. Pri tem pazimo na svojo držo. Pogledamo se od strani v ogledalu. Ali se nam zgodi, da se nam medenica zasuka naprej in rebra potujejo nazaj? Ali se nam medenica zasuka naprej in cel zgornji del telesa prav tako potuje naprej? Poskušamo najti nevtralno držo. Zasukamo ramena nazaj in jih pritisnimo navzdol. Ne tiščati lopatic na silo skupaj.
Poglejmo še iz druge strani. Ponovimo še enkrat. Otroka sem si zdaj dala na ramo, ker je to tudi eden od možnih načinov transporta. Pri tem mu dobro podprem medeničko. Ali vidite kako sem pokrčila kolena. Tako da ne pride do hiper ekstenzije hrbtenice. Rokice so daleč naprej in čez čez ramena.

Otroka nosimo enkrat na levi, enkrat na desni strani

Pri tem ohranjam svojo držo. Otroka nosim enkrat na levi in enkrat na levi rami.
Zdaj si bomo še enkrat od bližje pogledali slabe vzorce drže in preverili kako jih lahko izboljšamo. Se pravi, ali preveč naprej ali preveč nazaj zasukana medenica. Preverimo tako, da stopimo do stene in vidimo ali se steni najprej približa naša zadnjica ali se steni najprej približajo naše lopatice, se pravi, zgornji deli hrbtenice. To sta dve skrajnosti. Ob steni se poskušamo poravnati, tako da se enakovredno dotikata stene zadnjica in lopatici. To je najbolj nevtralen položaj.
Potem, ko je otroček večji, ga mamice rade nosimo na boku. To je izredno slabo za vaše mišice medeničnega dna in kolke. Tako da, če že nosite otroka v tem položaju, ga res hitro menjajte iz leve na desno in imejte pri tem poravnano držo. Imejte otroka naravnost, bodite na sredini in se ne usedajte na bok.
Otroka pa lahko nosimo tudi na druge načine. Na primer s trebuščkom naprej. In poglejte si tudi moj video o nošenju v nosilkah. Več o pravilni drži in predvsem o vajah za pravilno držo in pravilno gibanje skozi dan najdete na našem on-line programu Poporodni preporod.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj