Mala šola nege dojenčkaPrevijanje in oblačenje dojenčkaHandling - Pravilno oblačenje dojenčka

Handling – Pravilno oblačenje dojenčka

Kako ga pravilno oblečemo prikazuje na posnetku Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath). Prikaže oblačenje bodija, majčke in hlač, prav tako pa tudi, kako dojenčka pravilno slečemo.

Ko dojenčka previjemo, je čas da ga zopet oblečemo. To lahko naredimo na dva načina. Obrnemo ga na bok – pokrčimo mu nogico oziroma mu lahko primemo zraven rokico, dobimo svoje prste pod medenico in zasukamo na bok. Ko je na boku, se rahlo naslonimo na medenico. Rokav naberemo in svoje prste damo skozi nasprotno stran rokava, primemo dojenčkovo rokico. Odvisno kako je vam lažje – ni važno s katero roko, ampak je važno, da so prsti z druge strani rokava – primemo rokico. Ko je enkrat rokav čez dlan, lahko rokico rahlo potegnemo in pulover oziroma bodi potegnemo po rokici.

 

Nato dojenčka obrnemo nazaj na hrbet, ga obrnemo še na drugo stran in zopet se rahlo naslonimo, naberemo rokav, spet damo svoje prste z nasprotne smeri, primemo roko dojenčka. Pri kakšnih puloverjih oziroma neelastičnih oblačilih, če ne gre naprej, ni dovolj prostora, oziroma če ni dovolj elastično, lahko roko damo tudi bolj k ušesu oziroma da gre bolj navpično. Spet je pomembno, da je dlan obrnjena proti obrazu. Primemo, preprimemo, potegnemo – ko je dlan zunaj, potegnemo rokav po roki. Dojenčka obrnemo nazaj na hrbet. Ko je na hrbtu, mu zapnemo gumbe.

Za oblačenje hlač, nogavic, žabe, kar se tiče nogic, zopet naberemo, ulovimo nogico, nogico potegnemo in oblečemo na pokrčeno nogico. Enako naredimo z drugo – ujamemo, pokrčimo. Pomembno je, da je koleno čim bolj v liniji z ramo, da ni preveč na ven, še posebej pa ne preveč na notri. Pas hlač potegnemo čim višje, obrnemo dojenčka na bok, zadržimo nogo, z drugo roko poskušamo potegniti hlače čez medenico. Obrnemo ga na drugo stran na bok in ponovimo na drugi strani. Spredaj popravimo pas in dojenček je oblečen. Enako je za nogavičke, naberemo, ulovimo nogico in na pokrčeno nogico obujemo nogavico.

Dojenčka lahko oblečemo tudi na boku, vendar na drugačen način. Dojenčka najprej obrnemo na bok in ga, tako kot smo ga prej dvignili, prestavimo nižje – da se s telesom lahko naslonimo nanj. Naberemo hlače, primemo z roko nogico, malo fiksiramo medenico in na pokrčeno nogo oblečemo hlače. Dojenčka obrnemo na drug bok. Če ga prej nismo dovolj pomaknili dol, ga lahko malce popravimo. In zopet naberemo hlačnico. Dojenčka lahko držimo z roko ali pa se nanj naslonimo. Na pokrčeno nogo oblečemo hlače. Pas damo čim višje na eni strani, nato ga na drugi strani rahlo privzdignemo navzgor, najprej na eni strani, nato še na drugi. Ko imamo dojenčka v tem položaju, oblečemo še pulover.

Karkoli imamo za obleči čez glavo, čim bolj zložimo skupaj in postavimo na vrh glave. Nato s svojo roko, med njegovimi rokami čez obraz (pazimo na lase) in potegnemo čez obraz, da je dojenčku čim manj neprijetno. Nato na podoben način kot prej, naberemo rokav, primemo rokico tako, da je dlan proti obrazu. Ko je dlan zunaj, potegnemo rokico in pulover po roki. Dojenčka obrnemo na drugo stran in ponovimo – se naslonimo s svojim telesom, naberemo rokav, dlan proti obrazu, stegnemo dlan in pulover po roki. Dojenčka obrnemo nazaj na hrbet. Če so kje kakšni gumbi, jih zapnemo. Dojenček je oblečen in ga lahko prestavimo v posteljico spat ali ga damo v voziček, ga primemo v naročje.

Preoblačenje dojenčka

Poteka prav tako na boku, vendar na drugačen način ga lahko slečemo. Ko ga obrnemo na bok, zadržimo njegovo nogo. Pri tem pazimo, da noga ni obrnjena preveč na noter, naj bo v srednji liniji z ramo. Nogo zadržimo, damo hlače čez medenico in ga obrnemo na drugo stran. Če otrok sam prenese roko sabo ko ga damo na bok, mu roke ni potrebno držati. Ko ga damo na bok, še na drugi strani damo hlače čez medenico in ga obrnemo nazaj na hrbet. Hlače oziroma žabe vzamemo, in sicer tako, da pokrčimo nogo in s pokrčene noge vzamemo hlače.

Tudi za slačenje zgornjih delov obstaja podoben način. Odpnemo gumbe, nato dojenčka zopet obrnemo na bok. Ko je na boku, se s svojo podlahtjo, komolcem, lahko rahlo naslonimo na dojenčkovo medenico. S tisto roko, s katero se naslonimo, držimo tudi roko, tako da je dlan zopet obrnjena proti obrazu. Z roko, ki je še prosta, z zadnje strani poskušamo sleči rokav z roke. Nato preprimemo in potegnemo z roke. Dojenčka zopet primemo in ga obrnemo nazaj na hrbet – isto ponovimo na drugi strani – držimo, obrnemo, rahlo se naslonimo s svojim komolcem, pridržimo dojenčkovo roko, tako da dlan gleda proti obrazu in da je roka obrnjena naprej. Z drugo roko gremo zadaj in slečemo rokav. Dojenčka obrnemo nazaj na hrbet.

Slačenje dojenčka

Pri oblačilih, ki gredo čez medenico, kot so recimo hlače ali žabe, dojenčka najprej obrnemo na bok. Če ne prenese roke sam, mu jo primemo, z drugo roko ga primemo pod medenico in ga obrnemo. Ko je na boku, lahko držimo njegovo nogo, in mu s tem vzamemo hlače, žabe čez medenico. Lahko se tudi naslonimo nanj – v tem primeru ga postavimo nižje k sebi, da se nanj naslonimo s svojim telesom – tako imamo prosti obe roki. Primemo ga in damo hlače čez medenico. Ko je dojenček v tem položaju, mu držimo nogico pokrčeno in s pokrčene noge slečemo hlačnico oziroma žabe. Nato ga obrnemo nazaj na hrbet in isto ponovimo tudi na drugi strani – primemo, pokrčimo in ga obrnemo. Lahko držimo pokrčeno nogo in ga slečemo, ali pa se naslonimo nanj, da imamo obe roki prosti, in na ta način slečemo dojenčka – vedno iz pokrčene noge.

Ko imamo dojenčka v tem položaju, lahko nadaljujemo in mu slečemo zgornji del. Odpnemo mu gumbe, zadrge, tudi če so na hrbtni strani. Primemo roko, tako da je dlan obrnjena proti obrazu. Ker smo s telesom naslonjeni na dojenčka, je stabilen in se ne zvrača nazaj na hrbet. z drugo roko gremo iz zadnjega dela in slečemo rokav. Dojenčka zopet obrnemo nazaj na hrbet, isto ponovimo na drugi strani – naslonimo se na njegovo medenico. Roko držimo tako, da je obrnjena dlan proti njegovemu obrazu, s svojo drugo roko iz zadnje strani slečemo rokav. Pulover lahko poskusimo dati čez glavo na bočnem položaju, lahko pa dojenčka obrnemo na hrbet in mu v hrbtnem položaju damo dol pulover.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj