Handling – Pravilno menjavanje pleničke

1
8221

Menjavanje pleničke bo postalo kar hitro rutina, za vaa in očka, zato se na začetku potrudita, da bosta izvajala menjavanje planičke čim bolj pravilno.

Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) prikazuje različne načine menjavanja pleničke. Če menjavamo pleničko z dvigom, je pomembno, da dvigujemo enkrat z eno in drugič z drugo roko. Lahko pa menjamo pleničko tudi tako, da dojenčka obrnemo po diagonali ali pa na bok. Pomembno je, da je plenička naravnost, čim ožje med nogami in da je med plenico in trebuščkom za en prst prostora.

Tudi pleničko lahko zamenjamo na več načinov. Ko otrok leži na hrbtu, ko pleničko snamemo dol jo lahko damo gor na več načinov. Otrokove nogice dvignemo in odstranimo staro pleničko in dodamo novo pleničko. Pomembno je, da enkrat previjamo z eno roko, in naslednjič z drugo roko. Otroka lahko tudi primemo na tak način, kot ga dvignemo za polaganje na bok, in na isti način lahko zamenjamo pleničko. Lahko pa ga čisto obrnemo na bok. Ga primemo in obrnemo na način.

Ne glede na to kak način mu zamenjamo pleničko, je pomembno dag a pravilno namestimo v pleničko, ker če namestimo pleničko postrani, ga lahko to moti ali pa celo pride do kakšne asimetrije. Pleničko zapnemo kar močno, da je med pleničko in trebuščkom en prst prostora, med nogicami pa jo namestimo čim ožje, zato da se otrok čim lažje premika in miga z nogicami.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

1 KOMENTAR

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here