Handling – Pravilno dviganje in polaganje dojenčka med 8. in 12. mesecem

0
3730

Ko je dojenček že zmožen sam sedeti, ga dvignemo tako, da ga z roko primemo za trup, do njegove lopatice (ne pod ramenom), z drugo roko pa se ga dvigne od tal s prijemom pod ritko. Tudi polaganje je podobno. Praktični prikaz si oglejte v posnetku s Špelo Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath).

Ko otrok oziroma dojenček že sedi na podlagi oziroma se je zmožen že sam usesti, se tudi sam usede, da lahko dvignemo na drugačen način kot če bi ga dvigovali iz ležečega položaja. Dviganje in polaganje dojenčka je enostavnejše.

Vedno se postavimo za otroka. S svojo roko objamem njegov trup in dlan položim čisto do lopatice. Ne primem ga za roko pod pazduho, ker s tem roko in ramo pritiskam nazaj. Vse prste, celo dlan dam na njegove lopatice, njegovi roki visita čez mojo roko. Drugo roko položim pod ritko in ga dvignem tako, da je vsa teža na spodnji roki. Ko ga želim odložit nazaj na podlago, roke držim tako kot so bile postavljene pri dviganju, ga odložim, odmaknem spodnjo in zgornjo roko. Na tak način ga lahko odvigam in polagam iz tal, vozička, posteljice.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here