Mala šola nege dojenčkaDvigovanje in polaganje dojenčkaHandling - Otroka med 3. in 15. mesecem dvigujemo in polagamo drugače...

Handling – Otroka med 3. in 15. mesecem dvigujemo in polagamo drugače kot dojenčka

Ko dojenček že lahko sam dvigne glavo, je dvigovanje drugačno kot pri mlajšem dojenčku. Dojenčka vedno najprej obrnemo na bok in z roko primemo do ramena. Ko ga dvignemo k sebi, dojenček avtomatsko sam dvigne glavo. Dviganje dojenčka in polaganja je v videu prikazala Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath).

Pri starejšem dojenčku oziroma, ko otrok v bočnem položaju sam dvigne glavo, je polaganje in dvigovanje dojenčka malce drugačno kot pri mlajšemu dojenčku. Dojenčka obrnemo na bok, s svojo roko tokrat gremo samo do ramen, z drugo roko prav tako položimo do ramen. Otroka stisnemo z rokami skupaj, potem pa z zgornjo roko rahlo potisnemo ramo navzdol in otrok sam dvigne glavo gor. Takrat ko otrok sam dvigne glavo gor, dvignemo še ramena in medenico. V tem položaju otroka preprimemo in ga držimo v naročju.

Pri polaganju na podlago najprej spustimo medenico. Tukaj držimo ramo pritisnjeno navzdol, da pomagamo kontrolirati glavo, nato ramo, na koncu spustimo ramo, da glava pride na podlago. Nato ga obrnemo na hrbet ali ga pustimo na boku, če smo ga dali spat.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj