Mala šola nege dojenčkaDvigovanje in polaganje dojenčkaHandling - Pravilno držanje dojenčka od 8. do 12. meseca

Handling – Pravilno držanje dojenčka od 8. do 12. meseca

Vedno pa pritisnite nase in z roko podpirajte medenico. Dva načina za pravilno držanje dojenčka od 8. do 12. meseca je prikazala v videu Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath).

Pravilno držanje dojenčka od 8. do 12. meseca

Ko je otrok dovolj star, da sam drži zgornji del telesa, ga nosimo na tak način, da je ena noga pokrčena, druga iztegnjena. Tista noga, ki je bolj pri našem telesu, jo skušamo čim bolj iztegnit. Zgornja noga je pokrčena in svojo roko podpiramo njegovo zadnjico čez medenico in do njegove noge. Obe njegovi roki sta obrnjeni naprej. S tem dosežemo, da je zgornji del trupa zasukan v drugo smer kot spodnji del trupa. Če je otrok še ne stabilen, si lahko pomagamo z drugo roko tako, da ga držimo za trup. Drugače pa si lahko pomagamo z drugo roko, da podpremo svojo roko.

V naročju ga lahko držimo tudi na tak način, da svojo roko med nogami pripeljemo čim višje na njegovo telo, z drugo roko sežemo čez svojo roko in ga rahlo pritisnemo nase. Če njegove roke pretirano zahajajo nazaj, si lahko pomagamo z drugo roko, da mu pomagamo roke obrnit naprej. V tem položaju ga lahko nosimo pokončno, da vzdržuje sam položaj glave, ena roka je pokrčena, druga noga pa je iztegnjena.

V obeh položajih dosežemo, da je ena noga pokrčena in druga noga, da je iztegnjena. To je dobro za pripravo hoje, za plazenje po tleh, kjer tudi vedno ena noga pride pokrčena in druga iztegnjena. Kadarkoli držimo otroka v naročju, da pritisnemo nase na telo, da ga ne držimo samo z rokami.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj