Pravilno dojenje

0
1660
Dojenje
Dojenje

Najpomembnejše pravilo je, da imate pri dojenju mir in čas. Pozabite na uro. Dojenje je veliko več kot vnos hrane, je fizični stik, bližina, prijateljstvo in naklonjenost. Dojenčku dojenje daje varnost in zaupanje.

Čas dojenja bi moral biti v užitek tako materi kot otroku. Takšne možnosti intenzivne bližine z dojenčkom kasneje ne boste več imeli. Začetne težave so normalne, nenazadnje se morata mati in otrok navaditi drug drugega. Ampak večinoma matere in otrok hitro najdeta svoj ritem.

Pravilno dojenje
Pomembno je, da ste v udobnem položaju, ki si ga lahko zagotovite tudi z blazino za dojenje. Uho-rama-bok morajo biti pri otroku vedno v liniji, trebuh pa je obrnjen proti materi. Dojenček se ovije okrog matere, običajno pa išče njeno dojko. Medtem, ko ima usta na stežaj odprta, mora vanje zajeti toliko kolobarja dojke, kolikor je to mogoče. Otrokov nos se naj dotika materinih prsi. Če dojite pravilno, vas po nekaj dneh to ne bo več bolelo.

Zdaj se mora samo še uskladiti povpraševanje po mleku in ponudba mleka. Pogosteje kot dojite, več mleka se proizvaja. Če je otrok k dojki pristavljen pravilno, prsne bradavice ne bodo trpele. Materinskemu instinktu je treba zaupati, prav tako pa otrokovemu, da ve, kako pogosto in koliko bo popil. Otrok ne more biti preveč dojen, kvečjemu premalo. Če ga v prvih 4 mesecih dojite, ne potrebuje dodatne tekočine. Vse kar potrebuje je v materinem mleku.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here