Pravilni položaj otroka v nahrbtniku

6
3165

Otroka damo v nahrbtnik takrat, ko se že lahko samostojno usede.

Pomembna je primerna izbira nahrbtnika, predvsem pa je važno, da je nahrbtnik  nastavljiv po višini. Otrok mora biti čvrsto pripet, ni pa priporočljivo, da otrok v nahrbtniku spi, saj ni aktiven. Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) prikazuje kako izbrati pravi nahrbtnik in daje napotke, kako sploh nositi otroka v nahrbtniku.

Nahrbtnik
Nahrbtnik

Položaj otroka v nahrbtnik, vanj ga lahko damo, ko se sam lahko sam samostojno usede, pomemben je dober nahrbtnik, sedišče mora biti nastavljivo, da ga lahko dvigamo in znižujemo, ko otrok raste. Dobro je, da ima otrok rahlo skrčene noge, ko sedi. Otroka pripnemo in mora biti stabilen, da se čim manj premika, ker ko mi hodimo ga ruka in mora biti zato zares dobro pripet.

Ko je večji, ne potrebuje več toliko opore. Pomembno je, da otrok v nahrbtniku ne spi, torej glava visi in to ni dobro. Ko mi hodimo, ne smemo pozabiti na otroka, pol ure ali 45 min je največ, otroka odpnemo in mu damo nekaj svobode. Otroka moramo dobro obleči, ker ne dela nič in se hitro prehladi hkrati pa moramo pregledati njegovo prekrvavitev nogic, če je le ta dobra.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

6 KOMENTARJI

  1. Ravno kupujemo tak nahrbtnik, mogoče lahko poveste kjer se ga da kupiti? Midva rada hodiva v hribe, zato ga morava kupiti, da otroka čim prej vključiva v daljše sprehode. V videu se omenja, da naj otrok v nahrbtniku ne spi; je to narobe, se mu lahko kaj zgodi, ali samo zanj ni udobno? hvala za odgovor!

  2. Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave je pripravila odgovor na vaše vprašanje:

    “Prikazan nahrbtnik se lahko kupi v vsaki bolje založeni trgovini s športno opremo. Točno ta iz videa je bil kupljen v trgovini Promontana. Spanje v nahrbtniku ni priporočljivo, ker je otrok med spanjem popolnoma sproščen in glave ne kontrolira,torej mu med hojo glava niha sem, tja, naprej, nazaj. Prav tako pa ni dobro, ker med spanjem otrok večinoma visi na eno ali drugo stran, tudi če samo minimalno in s tem pridobiva na asimetriji svojega telesa, kar pa je lahko škodljivo za njegov gibalni razvoj.”

  3. Najlepša hvala ga. Gorenc Jazbec in Mojci B. za odgovor. Bomo začeli z krajšimi turami in spali raje doma 🙂

  4. Mene pa zanima zakaj je pomembno da otrok že sedi,oz. se sam poseda,za nošenje v nahrbtniku? Sklepam da je to zaradi hrbtenice. In kaj če otrok zaspi v nahrbtniku,se je potrebno ustaviti?

  5. Lepo pozdravljeni,

    strokovnjakinja pela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) odgovarja na vaše vprašanje: Za nošenje v nahrbtniku je res pomembno, da se otrok že zna samostojno usesti. Kajti ko se otrok samostojno usede, pomeni, da ima že dovolj mišične moči, stabilnosti in ravnotežja, da tak položaj tudi vzdržuje. Še toliko bolj je to pomembno za sedenje v nahrbtniku, kjer otroka zaradi hoje še dodatno premika v vse smeri. Če se otrok samostojno še ne usede, težje vzdržuje ta položaj in prej pride do stalnega nagibanja v eno ali drugo stran (visenja), kar je lahko za držo otroka in njegov gibalni razvoj škodljivo. Paziti je potrebno, da otrok v nahrbtniku ne zaspi, saj takrat sigurno visi in ne obvladuje svojega telesa, niti glave. Zato je bolje, da se z nahrbtnikom odpravimo na kakšne krajše ture, če vemo da otrok v nahrbtniku rad zaspi. Med samim nošenjem, pa delamo tudi krajše premore, da se otrok lahko tudi razgiba in ni predolgo v enem in istem položaju.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here