Pravilna izbira žličke in navajanje na žvečenje trše hrane

0
3907

Otrok začne z gosto hrano nekje pri 5. mesecu.

Priporoča se hranjenje v naročju, saj je hranjenje v stolčku dokaj pasivno. Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) v posnetku pokaže in pojasni, kakšno žličko izbrati, kako ga hraniti z žličko in kako ga navaditi na žvečenje trde hrane. Priporoča pa, da hrano vedno pretlačite z vilico ali žlico in ne pasirate, saj otrok preko manjših koščkov, ki ostanejo, lažje prepoznava hrano, koščki pa so tudi spodbuda za žvečenje. Več v posnetku.

Ko začnemo s hranjenjem po žlički, je otrok star okrog 5 mesec. Ko ga hranimo, je dobro da ga držimo v naročju, ker še ni sposoben sedet v stolčku. V naročju mu lažje vzdržujemo položaj in se mi njemu prilagodimo. Pomembno je, da otrok sedi pravoktono na mizo, hrano pa postavimo naravnost pred njim. Za kontrolo lahko damo roko na njegovo ramo in eno nogo rahlo dvignjemo, da se ne steguje nazaj.

Ko začnemo s hranjenjem, je pomembna izbira žlička. Žlička mora biti mala, ker so otrokova usta tudi mala. To lahko tako preverimo, da se žlička useda na otrokove dlesni, ne sme biti preveč globoka, ker ne more pobrati hrane iz nje in pravilno zaobjenja. Boljša je kovinska žlička kot pa plastična, ker je manj globoka, kovinska žlčka se bolj navzame toplote hrane in otrok takoj ve, ali je hrana dovolj topla ali ne. S tem ko otrok raste, mu tudi zamenjamo žličko. Če otrok normalno je, ni toliko pomembno ali je žlička plastična ali kovinska, in je dovolj tanka, je lahko tudi plastična.

Hranjenje otroka
Hranjenje otroka

Starši večkrat naredimo napako, ker ga še vedno silimo, da mora jesti določeno količino. Ampak to ni pravilno, ko noče več jest, ga moramo pustiti. Ko uvajamo hrano, moramo začeti postopoma, seveda ne bo pojedel vsega. Začnemo z eno vrsto hrane, počasi, jo čim bolj pretlačimo ali pa jo nastrgamo, ni pa primerno, da jo pasiramo, ker je potem čisto gladka in otrok jo dojame kot tekočo hrano v bolj gosti obliki. Pomembno je, da otrok počasi začne dojemat koščke v hrani. Če spasiramo več okusov, ni podoben ne eni ne drugi hrani, če pa so vmes koščki, bo dobil malo krompirčka, drugič nekaj drugega in bo začel počasi žvečit hrano.

Na začetku, ko začnemo z gosto hrano, jo pretlačimo z vilco. Postopoma hrano pretlačimo vse manj. Koški omogočajo ustno motoriko jezika. Počasi mu damo tudi žlico v roke, da jo sam začne uporabljat in sam ugotovi njen namen in začel nesti v usta. Tega mu ne smemo preprečiti. Najprej otrok začne hrano nesti v usta z rokami, kar je dobra priprava, da se navadi na žlico. Otroku lahko od začetka damo plastično žličko, amapk ročaj mora biti debel in dolg, ker mu je lažje ga držati v roki. Ko ga hranimo, damo hrano dovolj daleč od njega, da ne zamahne z roko. Če otrok gleda stran, ga ne bomo hranili od strani, ker se mora otrok vrnit v sredino, da se navadi na hranjenje s sredine. Če otrok ne odpre ust, se lahko rahlo približamo žličko do ust in počakamo da sam odpre uste. Ko jeziček rahlo pritisnemo navzdol, naravnost in otrok bo zaprl usta. Ko otroka navajamo na žvečenje, mu lahko damo kruhovo skorje ali pa meso med zobmi in bo sam s premikanjem ustnic spraznit prostor in bo tako počasi začel z žvečenjem.

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj