Mala šola nege dojenčkaDvigovanje in polaganje dojenčkaPravilen položaj dojenčka v lupinici in vozičku

Pravilen položaj dojenčka v lupinici in vozičku

Za novorojenčke je lupinica po navadi preširoka in pregloboka, zato je pomembno, da jo prilagodimo. Če je pregloboka, jo podložimo, če pa je preširoka, pa dojenčka založimo ob strani, pri medenici (za podložitev je uporabimo brisačke ali pa tetra pleničke), da je ta čim bolj stabilna. Pomembno je, da podložimo tudi pod koleni.

Položaj dojenčka v lupinici

Za novorojenčka in majhnega dojenčka so običajno pregloboke in preširoke, zato je pomembno, da lupinico prilagodimo velikosti dojenčka. Če je lupinica pregloboka, lupinico podložimo s pleničko, da naredimo bolj plitvo, naj bo čim manj robov, da ne bo dojenčka tiščalo. Ko podložimo spodnji del, kjer bo dojenček sedel, lahko dojenčka postavimo v lupinico. Dojenčka v lupinico položimo iz boka. Najprej medenica, rame in na koncu glava. Ko je v tem položaju, ga v lupinico zasukamo na hrbet. Popravimo glavo. V tem položaju lahko vidimo, da je lupinica precej širša od dojenčka, zato lupinico založimo oziroma dojenčka, tudi pri straneh ob medenici.

Zvijemo lahko brisačke ali tetra plenice. Podložimo v predelu medenice. Založimo, da je dojenčkova medenica čim bolj stabilna. Pomembno je tudi, da podložimo tudi pod koleni, s tem bolj aktiviramo trebušček in lažje kontrolira glavo. Zvijemo plenico, brisačo ali rjuho in podložimo pod dojenčkova kolena. Dojenčkova medenica je podložena oziroma založena z vseh strani, daje otroku stabilnost, s tem omogočimo dojenčku, da lažje nadzira trup in kontrolira glavo. Potem dojenčka pripnemo in črvsto pripnemo tudi pasove. Pas v lupinici mora res biti čvrsto pripet iz varnostnih razlogov. V tem položaju lahko dojenčka vozirmo oziroma prenašamo v lupinici.

Lupinica je namenjena le transportu v avtomobilu, če pridemo nekam, vzamemo dojenčka iz lupinice ven in ga preložimo v voziček in z vozičkom gremo naprej. Če se le da, lahko lupinico malo nagnemo nazaj, da je dojenček bolj v ležečem položaju, da ni v pokončnem položaju, ker v pokončnem položaju težje kontrolira glavo in trup.

Položaj dojenčka v vozičku

Dojenčka v vozičku vozimo na ravni, čvrsti podlagi in v košari mora biti dovolj prostora. Na sprehode, kjer se voziček trese, ko ga peljemo, vozimo dojnečka v hrbtnem položaju. V tem položaju lahko, če je potrebno, mu narahlo podložimo nogice in medenico. Podložimo tako, da so cele nogice na podlagi podložene. Ni dobro, če podložimo samo pod koleni, ker potem teža nog, lahko dojenčka dvigne v tem predelu. Podložimo cele nogice do konca stopal in vozimo ga na sprehod v ležečem položaju, ker je bočni položaj ravnotežnostno težji položaj in kadar dojenčka trese je bočni položaj težko vzdrževati.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj