Pravilen način hranjenja dojenčka po steklenički

0
5809

Položaj dojenčka pri hranjenju po steklenički je lahko precej pokončen, pomagamo si lahko z blazino za dojenje.

Položaj dojenčka pri hranjenju po steklenički je lahko precej pokončen, pomagamo si lahko z blazino za dojenje ali pa pokrčimo nogo in mu tako nudimo zadosti opore. Stekleničke mu ne smemo ponudi od zgoraj niti od strani temveč od spodaj. Cucelj na steklenički in tudi na dudi naj bo okrogel, saj tako dojenček krepi mišice jezika in ustne votline, nikakor pa ne ploščat. Še več nasvetov pa v videu posnetku s Špelo Gorenc Jazbec, dipl.fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath).

Otrok je lahko pri hranjenju po steklenički sedi že precej pokončno, tudi če je dojenček že precej majhen. Da mu nudimo dovolj opore mu jo lahko nudimo z blazino za dojenje, ki jo ovijemo okrog njega, ampak ga seveda še vedno držimo. Če blazine za dojenje nimamo, ali pa smo kje, kjer je nimamo, mu nudimo oporo tako, da pokrčimo nogo.

Pomembno je, da ko prihajamo s stekleničko k otroku, da ne prihajamo z stekleničko od zgoraj ali od strani. Ne podpiramo ga v predelu vratu, ker potem avtmatsko da glavo nazaj. Stekleničko približamo do dojenčka od spodaj, držimo jo naravnost. Če ima dojenček težave z požiranjem, ga lahko držimo pod bradico in ga s tem s tem podpiramo. Pomembno je, da je cuceljček mehak in okrogel, čimbolj podoben materini bradavici. Dojenček ko dobi v usta cuceljček, dudico ali bradivico jo z jezičkom objame spodnji del bradavičke in jo pritisne ob nebo, s tem si krepi mišice jezika in ustne votline. S tem pije mleko ali pa se samo potoaži. Prav tako pa si s cuceljček in dudico pripravi močno ustno votlino za naprej za svoj govor in hranjenje po žllički.

Zelo pomembno je, da mu dajemo okroglo dudico in ne ploščato, ker se mora pri sesanju bolj potruditi, s tem pa si gradi ustno votlino. Dudica je za spanje iin da se potolaži, steklenička ali udica ne sme biti veš čas v otrokovih ustih. Enako velja za materino bradavico, tam je za hranjenje, naj jo pa ne uporabljamo za cartanje in crkljanje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here