Pravica do porodniške slovenke, ki dela v tujini

0
1499

Zaposlena nosečnica v tujini se mora ravnati po tamkajšnji zakonodaji.

Zaposlena nosečnica v tujini se mora ravnati po tamkajšnji zakonodaji. Če pa ima stalno prebivališče še vedno v Sloveniji, pa v tujini ni upravičena do pomoči ob rojstvu. Porodniška se zaračuna iz delovnih let v Sloveniji, v tujini pa po zakonodaji države v kateri dela.

Oglejte si video z Mileno Hvale, dipl. uprav. org., vodjo enote za starševsko varstvo in družinske prejemke, Center za socialno delo Ljubljana – Šiška.

Če ima ženska stalno prebivališče v Sloveniji, se mora ravnati po tamkajšnji zakonodaji. To tudi pomeni, da tam ni opravičena do pomoči ob rojstvu, ker to velja samo za matično državo in to lahko uveljavlja samo v tistem matičnem centru, kjer ima stalno prebivališče. Je pa to tudi vezano z državljanstvom. Če je državljanka slovenije ji je dodeljena pomoč tu, če pa se odjavi, pa je ta pravica vezana na tujo državo in na njihovo zakonodajo. Tudi naprimer če nosečnica dela v tujini in se vrne iz tujine dva meseca pred nastopom porodniške, se njeni dohodki ne upoštevajo, ampak samo to kar je delala v Sloveniji, to kar pa je delala v tuji državi, pa se obravnava tam.

Sodelujoči strokovnjaki:

Milena Hvale

http://www.csd-lj-siska.si/splosno/index.asp

dipl. uprav. org., vodja enote za starševsko varstvo in družinske prejemke s Centra za socialno delo Ljubljana – Šiška

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here