Praktični napotki za uvajanje hrane

0
153
Hranjenje z žličko

Zavračanje nove hrane, ki je otrok še ne pozna, je povsem normalno, zato je priporočljivo, da pri uvajanju novih živil tudi sami jeste enako hrano.

Uvajanje dopolnilne hrane ni odvisno le od izbora živil, ki se jih uvaja, ampak tudi od tega, kako in na kakšen način se živila uvaja, kdaj in kje, ter kdo živila uvaja. Posebno pozornost namenite spodnjim napotkom.

 Nova živila vedno uvajajte le, ko je otrok zdrav. 

Vzemite si čas za uvajanje hrane

Dojenčka hranite počasi in potrpežljivo. Spodbujajte ga k hranjenju, a ga ne silite. Igrače, risanke, pametne naprave ipd. ne sodijo za mizo. Za mizo prav tako ni prostora za besede starejših otrok ali vas, kot so: »fuj«, »tega ne maram«, ker mlajši otroci to hitro razumejo. Eno in isto živilo se otroku lahko v roku nekaj dni ponudi večkrat, tudi do 15-krat, preden bo nov okus sprejel, bodite vztrajni.

Čas hranjenja je čas učenja in izkazovanja ljubezni

Dopolnilno hrano vedno uvajamo, ko je dojenček dobro razpoložen, naspan in ne preveč lačen. Med hranjenjem se pogovarjajte z njim in vzpostavite očesni kontakt. Hrano naj raziskuje, vonja, okuša, tipa, si jo sam nosi v usta. Priporočljivo je, da ima otrok svoj krožnik, da boste lažje ocenili, koliko hrane je zaužil.

Zavračanje nove hrane

Zavračanje nove hrane, ki je otrok še ne pozna, je povsem normalno, evolucijsko pogojeno. Priporočljivo je, da pri uvajanju novih živil tudi sami jeste enako hrano, saj jo bo otrok tako lažje sprejel. V kolikor določeno živilo zavrača dalj časa, poskušajte z eksperimentiranjem. Pripravite različna živila skupaj, da dobite novo kombinacijo okusov, barv, teksture. Bodite iznajdljivi. Otroka vključite v pripravo obroka (nabiranje zelenjave na vrtu/tržnici/trgovini, čiščenje zelenjave ipd.).

Priprava hrane in higiena

Pazljivost je potrebna tudi pri pripravi hrane, predvsem zaradi mikrobiološke kontaminacije, ki je glavni vzrok za pojav drisk in bruhanja pri otrocih. Paziti je treba na higieno rok in higieno delovne površine. Živila, predvsem sadje in zelenjava, morajo biti dobro oprana. Plesnivo sadje, kruh ali druga plesniva živila vedno v celoti zavržemo.

doc. dr. Evgen Benedik

https://www.kclj.si

univ. dipl. inž. živ. tehnol., Klinični oddelek za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana in Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, član Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri UNICEF Slovenija

asist. Neža Lipovec, mag. inž. preh. (UN)

https://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/klinike_in_oddelki/pediatricna_klinika/sluzba_za_dietoterapijo_in_bolnisko_prehrano

klinična dietetičarka, Služba za dietoterapijo in bolniško prehrano, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana in Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj