Poznamo dve vrsti zadrževanja diha otroka

0
1242
Zadrževanje diha
Zadrževanje diha

Če ste povsem prepričani, da otrok zadržuje dih cianotično, mu pljusknite v obraz mrzlo vodo – od presenečenja bo spet zadihal.

Zadrževanje diha je redko, vendar to nekateri otroci počnejo, potem pa pri štirih letih prerastejo. Poznamo dve vrsti zadrževanja diha: s pomodrelostjo (najpogostejše) in s pobledelostjo. Slednje je navadno povezano z omedlevico zaradi bolečin. Napad s pomodrelostjo (cianotični napad) pa naj bi bil predvsem vedenjski, saj otrok v znak veleprotesta namerno zadržuje dih.

Če ste povsem prepričani, da otrok zadržuje dih cianotično, mu pljusknite v obraz mrzlo vodo – od presenečenja bo spet zadihal.

Če že izgublja zavest, pa ga ne škropite z vodo, temveč pustite, da se onesvesti, saj se bo dihanje obnovilo samo od sebe, brž ko bo nezavesten (sliši se strašljivo, a je res).

In ko začne spet dihati, se ne predajajte brezglavemu strahu in ne zganjajte vika in krika, ker boste samo podkrepili vedenje zadrževanja diha in bo otrok to začel izkoriščati za izsiljevanje. Ne pozabite, da je to oblika togotnosti, zato se takoj, ko mine, obnašajte, kot da ni bilo nič.

Če vas mučijo dvomi glede zadrževanja diha ali če mislite, da je otrok bolan, ga takoj peljite k zdravniku.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here