Povišana telesna temperatura

0
7651
Temperatura dojencka
Temperatura dojencka

Povišana telesna temperatura pri otrocih je eden od najpogostejših vzrokov za zaskrbljenost staršev in obisk zdravnika, lahko kaže na akutno bolezn.

Povišana telesna temperatura pri otrocih je eden od najpogostejših vzrokov za zaskrbljenost staršev in obisk zdravnika in je eden od najpogostejših znakov akutne bolezni. O povišani telesni temperaturi – vročini, govorimo, kadar je izmerjena temperatura pod pazduho višja od 37,2 °C, v zadnjiku višja od 38 °C, v ustih nad 37,5 °C in v ušesu nad 38 °C. Kdaj je potrebno obiskati zdravnika in kdaj smemo počakati, je odvisno od otrokove starosti in ostalih znakov, ki spremljajo povišano telesno temperaturo.

Pediatri so v letu 2012 pripravili smernice za ravnanje v primeru povišane temperature pri otrocih. Povišane telesne temperature ni potrebno zniževati, razen v primerih, ko se otrok slabo počuti in z znižanjem temperature izboljšamo njegovo počutje, ter zmanjšamo možnost dehidracije. Za nasvet o  znižanju telesne temperature z zdravili se je koristno posvetovati s svojim farmacevtov, kar običajno lahko storimo tudi po telefonu. Dojenčke mlajše od 3 mesecev s temperaturo višjo od 38 °C vedno takoj odpeljemo k zdravniku. Enako storimo, ko temperatura preseže 39 °C pri otrocih starih 3 do 6 mesecev in kadar povišana telesna temperatura vztraja več kot 5 dni – ne glede na starost otroka. Obisk pri zdravniku je nujno potreben, kadar ima otrok vsaj en znak, ki je opisan v rdečem stolpcu. Kadar je prisoten vsaj en znak opisan v oranžnem stolpcu, je potrebno zdravnika obiskati v nekaj urah.

V primeru, ko je otrok ob povišani telesni temperaturi normalno živahen, buden, je in pije, nima nobenih sprememb na koži, ni sprememb pri dihanju, so sluznice vlažne in normalno obarvane, ni potrebno takoj obiskati zdravnika in lahko ob spremljanju otroka počakamo z obiskom pri zdravniku do pet dni. V tem času poskrbimo, da otrok dovolj pije. Priporočajo se mlačne kopeli ali mlačni obkladki za izboljšanje otrokovega počutja. Oblačila naj bodo otroku prijetna, zračna, lahka in ne pretopla. Zračenje prostorov naj se izvaja pogosteje.

Tabela: Semafor, ki služi kot pomoč pri ukrepanju ob povišani telesni temperaturi.

Nizko tveganje 

Zmerno tveganje 

Visoko tveganje 

Aktivnost 

Normalen socialni odziv, budnost, jok 

Se ne smeji, prebujanje ob močnejših dražljajih, manj aktiven (navedbe staršev) 

Brez socialnega odziva, šibak ali cvileč jok, kratkotrajno zbujanje 

Barva kože 

Normalna 

Bledica

Bled/marmorira /siv/modrikast

Dihanje

Normalno

Širjenje nosnih kril, pospešeno dihanje  (> 50/min do 1 leta, > 40/min po enem letu), SpO2  < 95%

Stokanje, frekvenca dihanja >  60/min, povečano dihalno delo

Hidracija

Normalna, vlažne sluznice

Tahikardija, suhe sluznice, zavračanje tekočine, zmanjšana diureza, kapilarni povratek > 3 sekunde

Zmanjšana napetost kože

Temperatura

Vročina več kot 5 dni ne glede na starost,

> 390C pri starosti 3–6 mesecev

> 380C pri starosti pod 3 mesece

Ostalo

Otekanje sklepa ali okončine, šepanje

Neiztisljiv izpuščaj, napeta mečava, otrpel vrat, konvulzije, bruhanje žolča

Kadar ima otrok vročinske krče se ravnamo po zdravnikovih navodilih.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here