Povijanje v štručko

0
6128

Povijanje v štručko se priporoča takrat, ko je otrok zelo nemiren. Velikokrat se tako povija že v porodnišnici, saj dojenčki niso navajeni na novo okolje.

Povijanje v štručko

Oglejte si video, v katetem Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) pokaže, kako se otroka povije v štručko.

Priporoča se, da se dojenčke povija v štručko, če so zelo nemirni. Velikokrat je to že v porodnišnici, ko dojenček še ni navajen na novo, drugačno okolje in je navajen, da ga nekaj obdaja, po rojstvu pa tega kar naenkrat ni več. Otroci se počutijo varne, če čutijo svoje telo. Nekateri dojenčki imajo s tem težave – ko ga pogledamo, so roke in noge povsod, saj dojenček ne zna začutiti svojega telesa oziroma njegovih meja. Velikokrat mu s tem, ko ga povijemo v štručko pomagamo, da začuti svoje telo, ga omejimo, da spusti svoje telo ob podlago in začuti težo svojega telesa. Dojenčki, ki se ne znajo umiriti, ko jih damo spat in se velikokrat zbujajo, imajo težave s sprožanjem Morojevega refleksa – to je refleks, ko da dojenček roke in noge naenkrat narazen in potem skupaj. Kadar se to zgodi, otrok, ki s tem nima težav zajoka in se sam umiri. Nekateri dojenčki pa se potem, ko pride do Morojevega refleksa težko umirijo in ne morejo zaspati nazaj. S povijanjem mu lahko pomagamo, da manjkrat pride do tega refleksa, če pa že pride, dojenček začuti nekaj okrog sebe in se lažje pomiri.

Novorojenček na odeji
Novorojenček na odeji

Če otrok nima težav s spanjem in mirno spi, ga ni potrebno povijati. Če pa se velikokrat zbuja, sploh čez dan, je priporočljivo, da ga pred spanjem povijemo in položimo v posteljico. Običajno otroci, ki so poviti, spijo dlje časa in se manj zbujajo. Ponoči povijanje iz vidika varnosti ni priporočljivo, ker je pri povitem otroku potrebno preverjati, če je vse v redu, nekje na pol ure ali pogosteje, kar podnevi ni problem, ponoči, ko spijo tudi starši, pa je to težje izvedljivo. Če so težave tudi ponoči, dajte dojenčka spat, ko pa se ponoči zbudi in se nikakor ne more pomiriti, ga lahko povijete takrat, ko zaspi in se umiri, pa ga odvijete. Potem opazujete reakcijo – če ne bo v redu, ga lahko še vedno zavijete nazaj in ga mogoče vzamete k sebi, če ga ne želite pustiti samega povitega v posteljici.

Kako otroka povijemo v štručko? Vzamemo rjuho ali odejico. V toplejših mesecih je pomembno, da je odejica ali rjuha tanka. Možno je dobiti tudi odejice, ki so posebej namenjene povijanju. Dobro je, če je rjuha ali odejica nekoliko elastična, da otroka lahko čvrsto povijemo in ima še vseeno malo prostora. Otroka položimo na hrbet, glava gleda čez zgornji rob odejice. Potem obstajata dva načina. Otrok lahko ima roke iztegnjene ob telesu, vendar ta način, če otrok potem leži na boku, ni najbolj priporočljiv, ker potem leži na svojih rokah. Bolj priporočljivo je, da mu roke prekrižamo na sprednjem delu telesa. Pokrčimo roko, vzamemo en del odeje (pomembno je, da pritisnemo ramo navzdol) in ko en krak odeje zavijemo čez, ga otroku spodvijemo pod telo. S tem fiksiramo eno roko. Potem spodnji krak zavihamo navzgor. Če je otrok večji in nam zato zmanjka odeje, jo pripnemo s kakšnim ježkom, sponko oziroma s čim takšnim, da ni nevarno za otroka, če pa je manjši, rob spodnjega kraka zavihamo za zgornji rob. Nato sledi še druga roka – pokrčimo jo, ramo pritisnemo navzdol in krak zavihamo spodaj ter ga pripnemo. Pri povijanju je pomembno, da so roke in rame dokaj čvrsto povite, pri nogah pa naj bo dovolj prostora, da otrok še vedno lahko dvigne medenico ali pobrca. Bistvo povijanja in s tem umirjanja je namreč v zgornjem delu telesa in stabilizaciji glave s tem ko rame nekoliko potisnemo navzdol in bolj čvrsto povijemo roke.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here