Povečanje telesne teže med nosečnostjo

0
1421

V drugi tretjini nosečnosti je priporočeno povečanje telesne mase od 250 g do 400 g na teden.

Koliko teže bom pridobila, če pričakujem dvojčka? Vprašanje, ki se postavlja veliko nosečnicam. Na splošno se domneva, da nosečnice, ki pričakujejo dvojčka, pridobijo več teže kot nosečnice, ki pričakujejo enega otroka. Toda koliko več kilogramov je normalno? Veliko je odvisno od tega, kakšno telesno konstitucijo je imela ženska pred nosečnostjo.

Priporočeno povečanje telesne teže pri nosečnicah temelji na indeksu telesne mase (ITM) ženske pred nosečnostjo. Naslednja tabela prikazuje priporočeno povečanje telesne mase med nosečnostjo glede na ITM pred nosečnostjo. Prav tako prikazuje priporočeno pridobitev telesne mase pri nosečnicah, ki pričakujejo dvojčke.

ITM pred nosečnostjoMesečni prirast težeSkupna dodatna telesna masa do konca nosečnosti
Prenizka telesna teža2,3 kg12,7 kg -18,2 kg
Normalna teža1,8 kg11,4 kg – 15,9 kg
Prekomerna telesna teža1,2 kg6,8 kg – 11,4 kg
Debelost0,9 kg6,8 kg
Pri dvojčkih2,7 kg15,9 kg – 20,4 kg

 

Povečanje telesne teže v nosečnosti lahko tudi pri večplodni nosečnosti razdelimo v tri faze. V prvem trimesečju se teža ne poveča ravno veliko. Zaradi sprememb številnih presnovnih procesov v telesu in sočasno z nosečnostjo povezano slabostjo in bruhanjem lahko nosečnica v nekaterih primerih celo izgubi nekaj teže. V drugi tretjini nosečnosti je priporočeno povečanje telesne mase od 250 g do 400 g na teden, v tretjem trimesečju pa do 600 g na teden pri dvojčkih ni nič neobičajnega.

Biti noseča z dvojčki pomeni, da ženska nosi še večjo težo. Pritisk na sklepe, vezi in kite je zaradi dodatne teže ogromen, zato mora biti fizični počitek prednostna naloga.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here