Potovanje z avtomobilom

0
998
Potovanje z avtomobilom
Potovanje z avtomobilom

Otrok naj bo vso pot varno pripet v avtosedežu, primernem njegovi starosti.

Otrokom je treba v vozilih zagotoviti primeren varen sedež in varnostne pasove. Otrok naj bo vso pot varno pripet v avtosedežu, primernem njegovi starosti. Otroci do devetega meseca starosti oziroma težki do 10 kg se lahko vozijo na sprednjem sedežu, s hrbtom obrnjenim v smeri vožnje le, če na sovoznikovem sedežu niso nameščene varnostne blazine. Večji otroci morajo sedeti na zadnjem sedežu. Tisti, ki so težji od 18 kg, se lahko na privzdignjenem »jahaču« vozijo brez opore za hrbet.

Če z otrokom potujete sami, vas lahko njegov jok hitro zmoti, da se obrnete nazaj, kar pa je lahko zelo nevarno. Lahko si namestite dodatno vzratno ogledalo, da boste spremljali, kaj se dogaja z otrokom.

Če v avtomobilu nimate klimatske naprave (najem avta v tujini), se na potovanje odpeljite dovolj zgodaj, ko še ni sončne pripeke. Stekla zasenčite.

Vsaki dve uri se za kratek čas ustavite, da se otroci razgibajo ali gredo na stranišče. Pri tem dobro prezračite notranjost vozila.

Med vožnjo dajte otroku piti malo nesladkane negazirane tekočine (čaj ali vodo). Vse potrebno, od prigrizkov (varnost in temperaturni pogoji shranjevanja!), pijač do priljubljene igrače imejte na varnem mestu pri roki in ne v prtljažniku.

Izogibajte se sunkovitim zavojem, da otroku ne bo slabo. Tudi pri risanju ali pregledovanju slikanic mu lahko postane slabo.

Otroka nikoli ne puščajte samega v avtu.

Vir: arhiv Baby book

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj