Potovanja med nosečnostjo

O svoji načrtovani poti se obvezno pogovorite z ginekologom. Nosečnicam, ki imate tvegano nosečnost, so potovanja odsvetovana.

Izberite pravi čas

V prvem trimesečju je povečana verjetnost za spontani splav, pogosta sta tudi slabost in bruhanje. V zadnjem trimesečju pa boste verjetno bolj utrujeni, večja pa je tudi možnost za prezgodnji porod. Zato se je najbolje odpraviti na potovanje v drugem trimesečju. V času nosečnosti je posebej pomembno izogibanje pomanjkanju kisika (npr. potovanja na višje nadmorske višine). Vedno izberite najhitrejšo možno pot za prihod do želene destinacije.

Brezskrbno na pot

Pred načrtovanim potovanjem obiščite svojega ginekologa, pri potovanju v bolj eksotične dežele obiščite tudi ambulanto za potnike na NIJZ, kjer ocenijo potrebo po specifični zaščiti s cepljenji ali zaščiti z zdravili pred tropskimi boleznimi. Če je mogoče, se izognite področjem, kjer se lahko okužite z boleznimi, ki jih prenašajo komarji (npr. Zika, malarija, denga …).

Zagotovite si ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki bo pokrilo tudi stroške morebitnih obravnav zaradi nosečnosti ali poroda na poti ter nujni prevoz v domovino. Pozanimajte se, kje in kako je urejena porodniška služba na želeni destinaciji. Shranite si telefonsko številko ginekologa in lokalnega zdravnika. S seboj vzemite materinsko knjižico ali vsaj fotokopije ginekoloških pregledov. Ginekolog ali farmacevt vam lahko svetuje kako opremite potovalno lekarno, ki naj vsebuje tudi prenatalne vitamine. Potovanje zavarujte tudi za primer odpovedi.

Preverite pogoje transportnih ponudnikov

Nekateri prevozniki ne dovolijo potovanja v visoki nosečnosti, običajno pa letalski prevozniki dovolijo letenje vse do 32. oz. 36. tedna nosečnosti ob potrdilu zdravnika. Že po 28. tednu nosečnosti bodo od vas morda zahtevali potrditev pričakovanega termina poroda in zagotovilo, da nosečnost poteka brez zapletov. Izogibajte se daljšim potovanjem (več kot 4 ure), če pa nujno morate na pot, pijte veliko tekočine in se izogibajte daljšemu sedenju. Redno se ustavljajte, vsakih 60 minut razgibajte noge vsaj 15 minut. Uporabite še kompresijske nogavice, da preprečite otekanje nog in globoko vensko trombozo. Že med vožnjo migajte s prsti na nogah. Izberite sedež na prehodu, da boste lahko nemoteno hodili na stranišče. Nekatere trajektne družbe ne sprejemajo nosečnic po 32. tednu. Za daljša križarjenja se pozanimajte, če se na krovu nahaja ustrezno usposobljena medicinska posadka. Ne dvigujte prtljage, izberite kovčke na kolesih.

Kratke vožnje z avtom

Med vožnjo bodite nosečnice pripete z varnostnim pasom, ki naj bo pravilno nameščen: čez boke in pod trebuhom v spodnjem delu ter preko prsnega koša in ramena v zgornjem delu, saj je tako najbolj varno za vas in za nerojenega otroka ob morebitni nesreči saj bo zadržal vaše telo, da ne bi udarilo ob volanski obroč ali armaturno ploščo.

Zavedajte se, da je lahko vaše zdravstveno stanje zaradi nosečnosti nekoliko manj stabilno. Prihaja lahko do nihanja tlaka, pospešenega bitja srca, slabosti in omotice, zato so odsvetovane daljše vožnje. Za preprečevanje slabosti pijte veliko vode in jejte lahko hrano npr. sadje. V avtu imejte vklopljeno prezračevanje.

Previdno pri izbiri hrane in pijač

Na potovanjih bodite posebej pozorni pri izbiri pravilne in varne hrane ter vnosu neoporečne vode. Pri verodostojnem viru informacij preverite, če je voda iz pipe na lokaciji potovanja pitna. Če ste negotovi, raje pijte ustekleničeno vodo. Izogibajte se vodi, ki bi jo za pitje pripravili s pomočjo kemijskih sredstev (jod, klor). Uživajte dobro termično obdelano hrano, da se izognete možni okužbi s številnimi povzročitelji bolezni, ki lahko povzročajo drisko ali hujše okužbe (npr. hepatitis A, listerioza, toksoplazmoza itd.).

Vir: NIJZ, Zdravi na pot in nazaj, webmed.com, acog.org, nhs.uk, www.avp-rs.si, Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj