Potenje med nosečnostjo

0
3608
Potenje med nosečnostjo

Med nosečnostjo nosite bombažna oblačila, ki zmanjšujejo znojenje in prepuščajo zrak.

Med nosečnostjo se teža večine žensk poveča za vsaj okrog 10 kilogramov ali več. Ta prirast je normalen, naraven in nameren. Na splošno večina kilogramov po porodu izgine. Toda z vsakim dodatnim kilogramom telesne teže mora organizem nosečnice bolj delati. Tako se porabi več energije. Pri tej porabi energije se sprosti do 80 % toplote. Zato se nosečnice tudi pri zelo rahlem napora hitro potijo.

Drugi dejavniki, ki lahko spodbujajo potenje

Nosečnost ni vedno le pozitivna. Pogosto prihaja do hudih nihanj razpoloženja pri nosečnicah. Poleg tega so pogosto dodani tudi stres, anksioznost in živčnost. Vse te stvari lahko potenje med nosečnostjo še poslabšajo. Tudi strah pred porodom ali prihodnostjo lahko privede do potenja.

Kaj lahko storimo proti potenju med nosečnostjo

Izogibajte se raznih tablet, ki naj bi pomagale pri prekomernem potenju, saj lahko škodijo vam in otroku. Pri potenju zaradi živčnosti in nemira pogosto pomaga akupresura, ki nima stranskih učinkov in je med nosečnostjo povsem varna. Pritisk na različne akupresurne točke lahko ublaži potenje med nosečnostjo. Poleg tega lahko pomaga tudi akupunktura.

Drugi načini za zdravljenje potenja v nosečnosti

Kot prvo morate veliko piti, vsaj 2 litra na dan. Pijte predvsem vodo ali nesladkan čaj. Sokovi vsebujejo preveč sladkorja, zato jih med nosečnostjo ne uživajte preveč. Med nosečnostjo nosite bombažna oblačila, ki zmanjšujejo znojenje in prepuščajo zrak. Mnoge nosečnice se pogosto potijo tudi ponoči. Pojavijo se lahko tudi valovi vročine, zaradi katerih boste težko zaspali. Da bi to preprečili, imejte ob postelji hladno in vlažno krpo, s katero si boste lahko, če bo potrebno, obrisali obraz. Tudi čez dan poskrbite za to, da se ohladite. Med nosečnostjo pa se vseeno izogibajte ledeno hladne prhe.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here