Potek carskega reza

231
Potek carskega reza

Carski rez je poseg, ki traja okoli 60  minut. Potek carskega reza: Med posegom porodničar prereže kožo, trebušno maščevje in trebušno fascijo. Nato razmaka trebušne mišice in vstopi v trebušno votlino. Omogoči prikaz spodnjega dela maternice, da prečno zareže v maternico. Skozi ta relativno majhen rez na maternici je potrebno poroditi otroka. Ta del predstavlja resnično umetnost porodniške operativne spretnosti. Potrebno je uporabiti prefinjene gibe s katerimi usmerjamo otroka proti kirurško ustvarjeni odprtini na maternici. Pri tem si želijo, da ne pride do poškodb maternice in ploda. To je še izrazito težko, če je plod že globoko v porodnem kanalu. Porod s carskim rezom velja za obsežen operativni poseg, ki za varno izvedbo terja veliko izkušenj.

Potek carskega reza in počutje nosečnice in terapija

Nosečnice v času posega prejmejo antibiotik, ki ga je v določenih primerih potrebno prejemati še nekaj dni. Določene operiranke potrebujejo po posegu še preventivno terapijo proti nastajanju krvnih strdkov v obliki podkožnih injekcij. Vse operiranke prejemajo protibolečinsko terapijo (infuzije, injekcije, tablete) in so določen čas po posegu v sobi za intenzivni nadzor.

Morebitni zaplet pri poteku carskega reza

Najpogostejši zaplet po carskem rezu je vnetje v rani, ki se pojavi v 10 %, najresnejši zaplet pa predstavlja krvavitev, ki je na srečo zelo zelo redka. 3. do 4. dan po posegu so otročnice, če okrevanje poteka normalno, odpuščene v domačo oskrbo.

Priporočen razmik med porodi

Ob zaključku bolnišničnega zdravljenja jih je pomembno opozoriti, da je po porodu s carskim rezom priporočen 2-letni razmik med porodi. To omogoči maternici, da se ustrezno zaceli in zmanjša morebitne zaplete v naslednjih nosečnostih.

 

Ivan Žebeljan, dr. med.

Specialist ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav