Pot do krajšega uvajalnega obdobja

0
1005

Individualni sestanki vzgojiteljev in staršev otrok, ki prvič vstopajo v vrtec, so z vidika zagotavljanja varnega in predvsem spodbudnega okolja, v katerem bo otrok rastel in se razvijal, zelo dobrodošli. Gre za prvi osebni stik starša z vzgojitelji in predstavlja temelj gradnje vzajemnega odnosa zaupanja. Če starši otroka v vrtec pripeljejo z zaupanjem, da bo zanj dobro poskrbljeno ter da bodo strokovni delavci prišli naproti njegovim potrebam, je uvajalno obdobje za otroka lahko bistveno krajše in manj stresno.

3 ključni sestanki z vzgojiteljem

Na uvodnih navadno skupnih sestankih za starše novincev v poletnem obdobju (ponekod maja ali junija, drugje avgusta) boste seznanjeni s potekom bivanja in dela v vrtcu ter z napotki in priporočili v povezavi s procesom uvajanja otrok v vrtec. Poudarek je na tem, kako boste izkoristili čas pred vstopom otroka v vrtec, da otroka, predvsem pa sebe pripravite na to, da se bo otrok vrtca hitreje navadil ter se v njem počutil varno in sprejeto.

Na oddelčnih roditeljskih sestankih, ki v nekaterih vrtcih potekajo že v zadnjem tednu v avgustu, sicer pa v začetku septembra, vzgojitelji predstavijo, kako bo potekal dan v vrtcu, kaj otrok potrebuje za v vrtec, potek uvajanja ter jim podajo ostale informacije.

Običajno je na skupnih sestankih premalo časa za vse dileme in vprašanja, ki se staršem porajajo, zato so individualni pogovori z vzgojiteljem pred otrokovim vstopom v vrtec zelo dragoceni.

Običajno starše otrok novincev na individualne pogovore povabijo vzgojitelji – jih pokličejo po telefonu in se dogovorijo za ustrezen termin.

Na individualnih sestankih predstavite svojega otroka

V veliki večini se individualnih pogovorov udeleži le en starš. Običajno otrokova mamica, drugi pa je v tem času doma z otrokom. Staršem priporočamo, da na sestanek, ki običajno traja okoli pol ure, pridejo brez otroka.

Če imate skupni oddelčni sestanek pred individualnim srečanjem, je lahko bistveno več časa namenjenega temu, da vzgojitelj v pogovoru čim bolj spozna vašega otroka, njegove potrebe, navade ter morebitne posebnosti. Del pogovora je namenjen tudi temu, da se staršem predstavi dnevno rutino, postopek uvajanja in se jim preda vse ostale pomembne informacije (način komunikacije in sodelovanja s starši, potrebščine, ki jih otrok prinese sabo – nahrbtnik z rezervnimi oblačili in platneno vrečko za umazana oblačila, udobni sobni copati, pleničke, vlažni robčki, robčki za brisanje noska).

Pogovor o otroku lahko poteka s pomočjo vprašalnika, na katerega si vzgojitelj zapiše vse pomembne podatke o otroku, ki so mu lahko v pomoč, da se približa njegovim potrebam in mu omogoči čim manj stresno uvajalno obdobje:

  • ura otrokovega prihoda v vrtec in odhoda domov ter osebe, ki bodo otroka pripeljale v vrtec oziroma ga odpeljale domov,
  • otrokove prehranjevalne navade (koliko je samostojen pri hranjenju, izkušnje z gosto hrano, morebitno zavračanje določene hrane, hrana, ki jo ima otrok rad),
  • spalne navade (kaj ga uspava, ali ima za počitek ninico, trdnost spanca, spalni ritmi tekom dneva),
  • ali uporablja pleničke, kahlico, stranišče,
  • zdravstvene in ostale posebnosti (alergije, nagnjenost k obolenjem, diete, morebitne okvare čutil, odstopanja v razvoju, morebitne omejitve stikov z drugim roditeljem),
  • kako otrok izraža svoje potrebe (da je lačen, utrujen, žejen, da mora na stranišče),
  • gibalni razvoj (ali otrok hodi, se plazi),
  • česa se otrok boji, kaj ga potolaži, kako se odziva na neznane osebe,
  • otrokova zanimanja in interesi,
  • dosedanje izkušnje in odzivi otroka z varstvom pri drugih osebah.

Skupaj se pogovorite o načrtu uvajanja

Na individualnem pogovoru boste skupaj z vzgojiteljem pripravili načrt postopnega uvajanja v vrtec; kako bo uvajanje potekalo, kdaj se bo pričelo, kdo od staršev bo prisoten in koliko časa (prve dni več, če bo potrebno, potem vedno manj časa), kdo dosegljiv tekom dneva, če bi bilo potrebno, kdaj boste otroka prevzeli. Spregovorite tudi o svojih dilemah in pomislekih zato priporočamo, da si pred sestankom vzamete čas in zapišete vsa vprašanja ter dileme, o katerih bi se želeli pogovoriti.

Najpogostejša vprašanja staršev

Hranjenje: Starše zanima kako bo z njihovim otrokom, ki še ni samostojen pri hranjenju – ali mu bodo vzgojitelji ob številčnosti otrok v skupini lahko pomagale pri obrokih. Starši imajo pogosto tudi dilemo, kako bo otrok sprejel nove okuse hrane in pijačo v vrtcu, ki je običajno navadna voda ali nesladkan čaj. Svetovalna delavka Tanja Fabjančič pove, da kljub temu, da sta lahko na skupino samo dva vzgojitelja, ta uspeta poskrbeti, da so vsi otroci nahranjeni in urejeni. Ob tem starše spodbujajo, da otroka navajajo na samostojnost že doma ter da jim pripravljajo raznovrstno in zdravo hrano. Glede izbirčnosti pri prehrani pove Tanja Fabjančič, da s starši delijo izkušnje, da se otroci hitro navadijo na nove okuse (če le imajo priložnost, da novo hrano večkrat poskusijo), tako se navadijo tudi na vodo in nesladkan čaj.

Spalni ritem in počitek: Otrok, ki pride v vrtec zgodaj, ima zjutraj možnost počitka, prav tako več otrok v prvih mesecih v vrtcu potrebuje dodaten dopoldanski počitek. Otroke dnevni ritem v vrtcu in s tem povezano prilagajanje utrudi, tako da večjih težav z uspavanjem vzgojitelji navadno nimajo. Z umirjeno glasbo in pristopi, ki jih posamezni otroci potrebujejo (npr. da imajo ninico, dudo, božanje, bližina odrasle osebe, ustrezna zatemnitev prostora ), jim hitro uspe zaspati in tudi dolžina spanca, ki je bila pri posameznih otrocih doma zelo kratka, se v vrtcu običajno precej podaljša.

 

Tanja Fabjančič

Svetovalna delavka Vrtec Žužemberk

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj