Posvečena ura

Posvečena ura je čas, ko prestavimo vse nepotrebne rutinske posege in postopke za vsaj eno uro (tehtanje, merjenje, aplikacija kapljic v oči in drugo).

Zdravstveni delavci lahko v tem času nemoteno namestijo identifikacijske zapestnice, porodijo posteljico, popkovnico prekinejo na maminem trebuhu, oskrbijo morebitne poškodbe porodnih poti, kontrolirajo poporodno krvavitev. Med porodom je vse osredotočeno na želje in ugodje mame, po porodu pa je treba poskrbeti tudi za novorojenca, čim bolj nemoteče v procesu navezovanja. Posvečena ura po porodu je za prilagoditev novorojenca na izvenmaternično življenje izredno pomembna.

Četrti korak od »10 korakov do uspešnega dojenja« obvezuje porodnišnice z nazivom Novorojencem prijazna porodnišnica, da novorojenca takoj po porodu položijo k materam v stik koža na kožo za najmanj eno uro in spodbujajo matere k opazovanju pripravljenosti njihovih otrok za dojenje ter jim, če je to potrebno, ponudijo pomoč.

Carski rez in posvečena ura

Tudi pri carskem rezu ni razloga, da ne bi omogočili stika koža na kožo otroka in mame, medtem ko šivajo operacijsko rano. Tako se lahko tudi mamam s carskim rezom, ki niso v splošni anesteziji, omogoči takojšnje navezovanje in hitrejšo vzpostavitev dojenja, otroku pa vse pozitivne učinke stika koža na kožo po porodu in mirno prvo uro po porodu, ki jo potrebuje.

Če je mama v splošni anesteziji, novorojenčka dobi na prsi oče. Golega otroka osebje poliži na mamine ali očetove gole prsi in ga pokrijejo, tako da mu glavica gleda ven in ga tako pustijo vsaj 1 uro. Če stik zaradi medicinskih razlogov pri otroku (ali mami) ni možen takoj po porodu, ga omogočijo takoj, ko je možno. Potem ko ima novonastala družina nemoteno prvo uro po porodu, lahko osebje nadaljuje z ne nujnimi intervencijami, torej s prvo oskrbo novorojenčka.

Stik med novorojenčkom in mamo
Novorojenček, ki je takoj po rojstvu položen v kožni stik s svojo materjo lažje prenese prehod v novo obliko življenja, z boljšo stabilnostjo dihanja, ohranja telesno temperaturo, raven krvnega sladkorja, in manj joka, kar kaže na manjše doživljanje stresa, kar dokazujejo različne raziskave. Matere, ki držijo svojega otroka po porodu v kožnem stiku izkazujejo večji materinski čut, večjo zanesljivost ob negovanju otroka, začnejo dojiti prej in lažje ter dojijo daljši čas. Kožni stik z materjo zaščiti otroka pred dobro raziskanimi negativnimi učinki ločitve, podpira optimalni razvoj možganov in olajša navezovanje, kar dolgoročno spodbuja otrokovo samoregulacijo. Normalni otroci so rojeni z nagonskimi spretnostmi in motivacijo za dojenje in so sposobni sami najti dojko ter se prisesati nanjo brez pomoči, če so v kožnem stiku z materjo.

Starši morate biti poučeni o pomembnosti posvečene ure po porodu, a hkrati morajo zdravstveni delavci upoštevati, če je ne želite.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj