Postelja za dojenčka in otroka

0
1546

Košara je priročna, saj jo lahko premaknete iz enega prostora v drugega. Dokler otroka dojite in spi v vaši spalnici ne zavzame veliko prostora. Druga možnost je na eni strani odprta posteljica, ki se neposredno priključi zakonski postelji (baby balkon). Tako materi za dojenje ni potrebno vstajati, otrok pa čuti prisotnost staršev in zato spi bolj mirno kot v zibelki ali košari.

Posteljice so sprva prevelike za dojenčke, ki imajo raje omejeno in obvladljivo okolje. Veliko območje pa lahko z lahkoto zmanjšate, na primer z blazino za dojenje. Otroško posteljico z varovalno ograjo lahko uporabljate tudi več let, še posebej, če je nastavljiva in raste z otrokom. Pri otroški posteljici je pomembno, da ima nastavljivo višino, saj se morajo starši v prvih letih veliko in pogosto sklanjati nad posteljo, ko dajejo otroka vanjo ali ga vzamejo ven. Palice morajo biti v skladu z varnostnimi zahtevami, kar pomeni, da razdalja med posameznimi palicami ne sme biti več kot 65 mm. Na daljših razdaljah obstaja tveganje, da otrok postane ujet z glavo in drugimi deli telesa. Poleg tega mora biti postelja brez lukenj ali razpok vseh vrst, v katerih bi se otrok lahko poškodoval.

Da ne bi ogrozila zdravja otroka, postelja ne sme vsebovati škodljivih snovi, kot je formaldehid in podobno. Poleg tega morate posteljico kupiti pravočasno, da sel lahko nekaj tednov zrači. Tudi žimnica mora biti brez onesnaževal in ne sme povzročati alergij. Za vse vrste otroških postelj velja, da mora biti zajamčeno prezračevanje okoli otroka. Nezadostno kroženje zraka, na primer z nepredušno dodatno odejo, se zdaj obravnava kot eden od možnih vzrokov sindroma nenadne smrti dojenčka. Pregrevanje otroka in njegov spalni položaj sta dejavnika tveganja. Za preventivo pred sindromom nenadne smrti dojenčka naj otrok spi pri temperaturi 16-18 ° C, na hrbtu, žimnica naj bo zračno prepustna, otrok pa naj spi v spalni vreči – brez odej, blazin, krzna, kape, itd.

Vir: Babys

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here