Postavljanje mej in učenje poslušnosti

0
1853
Postavljanje mej
Postavljanje mej

S tem, ko otroku »postavimo okvirje« mu sporočamo, da ga imamo radi, zagotovimo mu občutek varnosti, sebi pa prijazno sobivanje z našim otrokom. Postavljanje mej je postopno in zahteva naše potrpljenje.

Pravila, ki jih želimo v svoji družini, živimo in jih prenesemo na otroka tako, da jasno povemo in pokažemo kaj je za nas sprejemljivo in kaj ni. Kljub dobri izobraženosti staršev o vzgojnih ukrepih, se starši pogosto srečujejo z nemočjo, stisko in neuspešnostjo pri postavljanju mej otroku.

Zakaj je pomembno postavljanje mej

Dr. Poljak Lukek pravi: »da je otrok sam sebi in drugim nevaren, če se v svojem razvoju ne nauči, da mora lastno vedenje, čustvovanje in mišljenje prilagoditi drugemu«. Majda Jus Ašič doda, da so otroci zelo bistri in takoj razumejo kaj je dovoljeno in kaj ne. Če imamo pravilo, da ne tepemo sorojencev, bo otrok to pravilo zelo hitro sprejel in razumel, če ga bomo ob vsakem poskusu agresije odločno prijeli za roko in zelo odločno, z mirnim glasom rekli: NE! Seveda pa bomo imeli velike težave, če se nam bo nekaj časa zdelo zabavno in smešno, ko bo naš ljubek malček »udrihal« po sorojencu, potem pa mu bomo poskušali dopovedati, da tega ne sme. To so dvojna sporočila, ki jih težko razume in zato niso učinkovita.

Učenje poslušnosti

Otrokovo kljubovalno vedenje ima dva osnovna motiva: regulacija stresa in potreba po kontroli. Kljubovalno vedenje zaradi stresa se pri otroku pojavi ob razočaranju (»nečesa nimam«), izgubi (»nekaj mi je odvzeto«)  ali frustraciji (»nečesa ne morem narediti«). Takrat otrokove možgane preplavi stresni hormon, zaradi česar otrok ne more govoriti niti poslušati. Kljubovalno vedenje zaradi potrebe po kontroli pa se pojavi zaradi otrokovih želja, samoiniciativnosti oziroma naučene nemoči. Meje torej postavljamo, ko otrokovo vedenje izhaja iz potrebe po kontroli in ko je otrok sposoben poslušati. Ko je otrokovo telo pod stresom, pa moramo otroku najprej dati možnost, da se umiri in da je sposoben vzpostaviti stik s staršem in nato mirno, a odločno postaviti meje. Takrat bo otrok sposoben povezati posledice s svojim vedenje in s tem bo tudi sposoben postopoma prilagajati svoje vedenje starševskim pričakovanjem in slediti pravilom pravi dr. Saša Poljak Lukek.

S tem, ko otroku »postavimo okvirje« mu sporočamo, da ga imamo radi, zagotovimo mu občutek varnosti, sebi pa prijazno sobivanje z našim otrokom. To pomeni, da se odločimo ali bo jedel otrok z nami pri mizi ali bomo z žlico tekali po stanovanju za njim, se pačili, peli, plesali in tako dosegli, da bo odprl usta in pojedel grižljaj. Pomislite, kako se bo vaš otrok počutil v vrtcu in v šoli, ko bo iskal svoje mesto med vrstniki, ko bo želel biti sprejet, pa ne bo poznal osnovnih pravil bontona. Na ta način vam bo zelo lahko postaviti pravila in se jih tudi dosledno držati. V začetku je lahko to igra, ko prosimo otroka, da nam pomaga pospraviti igračke, ko ga prosimo, da nas varno pelje čez prehod na cesti, da nas prime za roko in pogleda levo in desno, čeprav je še majhen in mislimo, da tega ne zmore, razloži Majda Jus Ašič.

Izzivi pri postavljanju meja

Starši imajo najpogosteje težave pri postavljanju meja, ker jih sami kršijo takrat, ko jim primanjkuje časa, ko so utrujeni, ko imajo v družini obiske, ko se bojijo kaj si bodo drugi ljudje mislili o njih, ker bodo pri neki stvari vztrajali. Ne spuščajmo se »v boj«, kadar nismo naspani, kadar nimamo dovolj časa. Takrat samo povejmo kaj želimo in pri tem vztrajamo. Ko  smo energetsko bolje opremljeni, pa si lahko vzamemo več časa za posamezno aktivnost. Pomembno je, da izpolnimo dano obljubo.

Zelo dobra je tehnika nagrajevanja pozitivnega vedenja: če mi pomagaš pospraviti igračke, imava več časa in ti preberem pravljico in pesmico. Svoje otroke zelo dobro poznamo in jih lahko nagradimo za primerno vedenje ali jim odvzamemo nekaj, kar imajo radi, ko se ne držijo dogovora. S tem jih samo zelo dobro opremimo za življenje in jim pomagamo, da so opremljeni za samostojno in uspešno življenje.

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Saša Poljak Lukek

http://www.druzinskaterapija.si/

spec. zakonske in družinske terapije

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here