Pospeševanje poroda

0
141

Kaj je pospeševanje poroda in kakšni so ustrezni izrazi? Stimulacija popadkov ali umetni popadki so napačni in škodljivi izrazi. Kdo bi si želel karkoli umetnega pri tako naravni stvari, kot je porod? Vse nosečnice pa si želijo hiter porod. Zaradi velike moči besedne energije je zelo dobro, da za ta pojem uporabljamo besedo pospeševanje poroda. Tako je tudi pravilno, saj je neposredni prevod iz angleškega jezika (angl. augmentation) pospeševanje!

Pospeševanje poroda

Za pospeševanje poroda se porodničarji odločijo, ko ocenijo, da porod ne poteka dovolj hitro in je stanje ploda in/ali matere takšno, da je potrebno porod z namenom najboljšega možnega izida za mater in plod, pospešiti.

Za pospeševanje poroda se v Sloveniji uporablja predrtje plodovih ovojev in infuzija sintetičnega oksitocina. Najpogostejša metoda pospeševanja porodov v Sloveniji je infuzija sintetičnega oksitocina. Okistocin preko vezave na specifične membranske receptorje mišičnih celic maternice povzroči močnejše krčenje maternice. Popadki postanejo tudi pogostejši.

Namen pospeševanja poroda

Namen pospeševanja poroda je varno skrajšati čas poroda in omogočiti plodu, da se rodi vaginalno v dobri kondiciji. Za pospeševanje poroda se uporabljajo različne sheme infuzijskih tekočin, ki vsebujejo oksitocin. Običajno se pri pospeševanju poroda uporablja vedno višje koncentracije oksitocina, dokler se ne doseže želenega učinka (frekvenca, dolžina in moč popadkov), pri tem pa se skrbno nadzoruje stanje ploda in porodnice.

 

 

Ivan Žebeljan, dr. med.

Specialist ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj