Posledice popadkov

0
560
nosenost_trebuh

Izginotje ustja

Popadki delujejo s svojo silo od vrha maternice proti njenemu vratu. Pri vsakem popadku stene maternice vlečejo maternični vrat navzgor. Tako se vrat postopoma skrajšuje in končno popolnoma izgine. Končno se popolnoma stopi z ostalim tkivom maternice. Pri prvorodkah se odpiranje začne šele, ko vrat izgine. Da se to zgodi, lahko traja kar nekaj ur. Pri mnogorodkah se izginevanje in odpiranje vratu dogajata praktično istočasno.nosenost_trebuh

Odpiranje materničnega vratu

Pod vplivom popadkov  se vrat postopoma odpira. Popolno odprto je ustje, ko meri v premeru okrog 10 cm. Telo maternice se tedaj neposredno nadaljuje iz nožnice. Otrok lahko pride iz maternice le, če je ustje popolnoma odprto. Mati začuti pritisk otrokove glavice na spodnji del maternice in močno željo, da bi pritiskala. Ta napor pa ne služi ničemur. Zato mora počakati in pritiskati šele, ko ji tako naročita babica ali zdravnik, ki vodi porod.

Potiskanje otroka naprej

Popadki otroka postopoma porivajo naprej. Pomagajo mu, da se lahko obrne in zavzame najboljši položaj v osi prehoda skozi medenico.

Vir: V pričakovanju otroka

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here