Posledice carskega reza za mater in otroka

0
1069

Skupaj s telesno obremenitvijo po operaciji lahko ženske trpijo zaradi negativnih občutkov ob carskem rezu. Takšni občutki se pojavijo zlasti pri ženskah, za katere je bil carski rez presenečenje in so bile nanj povsem nepripravljene. Strah za otroka, nepričakovana operacija ali negativna izkušnja poroda lahko psihološko vpliva na mater. Vedoč, da je carski rez neizogiben in pravilna odločitev je res olajšanje, vendar včasih povzroča tudi žalost nad potekom poroda.

Tudi če je bil carski rez načrtovan, se lahko pojavi občutek izgube. Manjka namreč izkušnja poroda: hormonsko razpoloženje, evforična čustva ob rojstvu otroka, zaradi katerih so tudi bolečine hitro pozabljene in pa seveda ponos, da ste pripeljali otroka na svet.

Za otroka je opazna razlika od vaginalnega poroda je v tem, da se carski rez zgodi nenadoma in od zunaj. Otrok je nepripravljen na to, da bo iztrgan iz svojega znanega okolja – ne tako redko tudi z nekaj truda, če je glava že vstopila v medenico. Otrok se lahko odzove z nekaterimi začetnimi zahtevami. Ali in kako to vpliva na čustveni razvoj otroka, je nejasno.

Vir: Familienplanung

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here