Poskrbite za zdrava otroška dihala

0
2921
Dihala otroka
Dihala otroka

Virusne okužbe dihal pri otrocih najprej opazimo zaradi oteženega dihanja. Preberite kakšno oblolenje lahko ima otrok in kako ukrepati. Predvsem pa otroku pogosto čistite nosek.

Oteženo dihanje pri otroku

Znak oteženega dihanja je predvsem povečana frekvenca dihanja (otrok zelo hitro diha). Pomembneje je prepoznati, da otrok diha relativno hitreje, kot točno število vdihov. Pri otrocih je sicer normalna frekvenca tudi nad 25 ali 30 vdihov na minuto. Vrednost, pri kateri je nujna zdravniška obravnava, je 50 vdihov na minuto.

Drugi znaki oteženega dihanja pri otroku (ni nujno, da so prisotni vsi):

 • razdraženost,
 • nemir,
 • utrujenost,
 • pokašljevanje,
 • stokanje ob izdihu,
 • vnaprej sklonjena drža z opiranjem na kolena oziroma stegna,
 • uvlek medrebrnih prostorov,
 • napet vrat,
 • udrte nadključnične jamice,
 • plapolanje nosnic.

V primeru oteženega dihanja svetujemo čim hitrejši obisk zdravnika.

Lajajoč kašelj je značilen za laringitis

Okužba struktur grla, kjer je najožji del dihalne poti, lahko hitro privede do resne zapore dihal in ogroženosti otroka. Ker zelo hitro napreduje, čim prej obiščite zdravnika. Otroka pomirite, preprečite jok in mu omogočite vdihavanje navlaženega zraka, če imate vaporizator. Pomaga tudi, če odprete okno, da otrok pride v stik s svežim zrakom.

Bronhitis je okužba večjih dihalnih poti

Zanj je značilen kašelj – suh ali z obilnim izmečkom. V primeru suhega kašlja, ki kaže na astmo, uporabite bronhodilatator (t. i. »pumpico), ki ga je predpisal zdravnik. Če gre za produktivno obliko bolezni, pa je priporočeno obilno izkašljevanje, tudi s pomočjo sredstev za olajšanje izkašljevanja. Otroka pomirite, odstranite s suhega zraka in mu po možnosti po maski dovajajte vlažen zrak. Obiščite zdravnika. Uporaba kortikosteroidov je primerna samo v primerih, ki jih določi zdravnik.

Bronhiolitis pogostejši pri mlajših

Ta virusna okužba spodnjih dihal se v hujši obliki večinoma pojavi pri starosti 2 let in manj. Običajno okužba zgornjih dihal z izcedkom iz nosu in pokašljevanjem preraste v hujšo obliko z izrazito povečano frekvenco dihanja. Otrok je nemiren, lahko se poveča srčna frekvenca. Pomembna je čim hitrejša obravnava, ker otroci pogosto potrebujejo terapijo z zunanjim kisikom. Druga terapija večinoma ni potrebna. Bronhiolitis se lahko ponavlja, dihala pa od prve okužbe dalje ostanejo spremenjena.

Astma povezana s prisotnostjo v ožji družini

Gre za kronično obolenje, povezano z različnimi alergijami, predvsem s senenim nahodom in kožnimi urtikarijami. Zanjo je značilna reaktivna zožitev spodnjih dihal. Pride do izrazito podaljšanega izdiha. Pri otroku boste najprej opazili povečano frekvenco dihanja zaradi zoženja dihal, ob vedno večji prizadetosti pa se bo frekvenca dihanja normalizirala zaradi podaljšanega izdiha.

Zanjo so značilni zadihanost pri športu, napadi, ki jih sproži mrzel zrak, ter stiska zaradi dražečih kemikalij in različnih alergenov. Otroci pogosto kašljajo v postelji zaradi alergije na pršice. Značilno je tudi piskanje, lahko pa gre tudi za nespecifične simptome. Otroci se hitro utrudijo, so manj športno zmogljivi, razdraženi in nemirni.

Terapija je odvisna od resnosti astme. Za najhujše oblike se predpišejo kortikosteroidi, nekateri otroci pa zdravila potrebujejo le ob poslabšanjih. Starši ob poslabšanjih poskrbite, da se otrokovo dihanje umiri. Če ima otrok bronhodilatator, naj ga prejme po predpisani shemi. Astma lahko izzveni z nastopom pubertete, čeprav napovednega orodja ni. Vse je odvisno od dobrega vodenja bolezni, pri katerem sta bistvena redno merjenje dihalnih pretokov in uživanje predpisanih zdravil.

Previdno s sirupi za blaženje kašlja pri dražečem kašlju

Otrok, ki se ponoči prebudi z dražečim kašljem, lahko preboleva akutno virusno ali bakterijsko infekcijo, zato je simptom treba razumeti v kontekstu ostalih znakov. Nočni kašelj je kot znak astme značilen za bolnike, ki so alergični na pršice. Če otrok pokašljuje že 3 tedne ali mesec dni, se oglasite pri specialistu pediatru.

Če je kašelj popolnoma neproduktiven (suh), otrok lahko nekaj časa uživa sirup za blaženje kašlja. Nenehno jemanje pa lahko vodi do tega, da kašelj postane kroničen, saj bo otrok vsakič, ko mu boste sirup odtegnili, pričel kašljati. Uporaba pri produktivnem (mokrem) kašlju pa stanje poslabša in vodi v pljučnico ali drugo bakterijsko infekcijo. Izmeček, ki ga proizvajajo dihala, je treba izločiti, sicer se v njem razmnožijo bakterije.

Ni škodljivo, če otrok izmeček zaužije

Pomembno je, da ga spravi do požiralnika in pogoltne. Sicer priporočamo, da otrok izmeček izpljune. Po možnosti spremljajte, kakšne barve je, saj se iz njega lahko veliko naučite o otrokovi bolezni:

 • Zelen izmeček kaže na prisotnost gnoja (vnetnih celic) in bakterij v dihalnih poteh. Tak izmeček je lahko prisoten zjutraj tudi pri otrocih brez bakterijske okužbe, saj se ponoči v sluzi razmnožijo drugače nepatogene bakterije.
 • Izmeček rjaste barve kaže na prisotnost krvi v sluzi, kar je lahko posledica okužbe, izsušene sluznice ali pogostih krvavitev zaradi povečanih podkožnih žilic (kapilar).
 • Izmeček rumenkaste barve je nespecifičen, lahko kaže na prisotnost eozinofilcev in na posledično astmo, vendar nanjo pomislimo le v prisotnosti znakov, značilnih zanjo.

Hrkanje je lahko simptom tega, da otrok izloček, namesto da bi ga izločil preko nosu, golta in če mu zahaja v dihala, izhrka. To boste prepoznali po tem, da se otrok zelo pogosto usekuje in potem ne hrka več. Lahko gre za kronično stanje, ki je posledica alergije, zato se priporoča obisk alergologa.

Previdno z nastavki za čiščenje nosu

Nastavki, ki se nameščajo na gospodinjske aparate (npr. na sesalec), niso prilagojeni za otroška zgornja dihala (nasploh). Podtlak, ki ga naprava povzroči, namreč ni popolnoma nadzorovan. Uporabite lahko le malo mehansko (ročno) črpalko, ki jo kupite v lekarni. Najpomembnejše pa je čiščenje nosu. Ni treba spihati ogromno sluzi naenkrat, ampak večkrat po malem. Ne čakajte do večera, ko boste morali odstranjevati ogromne čepe skoraj trdne sluzi.

Redno čiščenje nosu s fiziološko raztopino preprečuje razvoj komplikacij, kot so bakterijske infekcije ter poslabšanje kroničnih stanj, npr. alergij in astme. Priporočljivo je, da se nos očisti zjutraj, preden gre otrok v vrtec, po vrnitvi iz vrtca še dvakrat čez dan in enkrat zvečer. Obvezno je redno izpihovanje nosu. Pri dojenčkih, ki sami niso sposobni izpihovati nosu, nežno spirajte nos s fiziološko raztopino. Čiščenje nosu naj bo neboleče in nežno, da otrok ne dobi odpora.

Povišana koncentracija delcev PM10 in aktivnosti na prostem

Do povečane ravni onesnaženosti zraka z delci PM10 pride predvsem v hladnejši polovici leta v celinskih predelih Slovenije. Najvišje ravni onesnaženosti so v večjih mestih, kjer je veliko virov onesnaževanja zraka (promet, industrija, kurišča). Delci vstopajo v telo prek dihal, v katerih lahko povzročijo oksidativni stres in vnetje, večjo odzivnost dihal, kašelj in oteženo dihanje. (vir: http://www.nijz.si/)

Ko je vrednost  delcev PM10 zmerno povišana (nad 75 in pod 100 mikrogramov/m3), samo opazujte otroka. Če ga na zraku draži, ima pordele oči, če mu teče iz nosu, kašlja in / ali če ga boli grlo, omejite zunanje dejavnosti. Če navedenih znakov ni, aktivnosti lahko potekajo normalno. Otroci z okužbami dihal, kot so astmatiki, otroci s ponavljajočimi se bronhiolitisi in drugimi, tudi srčnimi, obolenji, naj se v zunanjem okolju ne zadržujejo, če vrednosti narastejo nad 50 mikrogramov/m3. Pri vrednosti nad kritičnih 100 mikrogramov na m3, je priporočeno zmanjšanje športne aktivnosti v zunanjem okolju, vendar otroške aktivnosti, kot sta sankanje in hoja po mestu, ne bodo škodovale.

Sodelujoči strokovnjaki:

Mark Kačar

Mark Kačar

dr. med., Specialistična pediatrična ordinacija Dora Jeler, dr. med.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here