Posebnosti pri nosečnosti z dvojčki, trojčki …

6046

Večplodna nosečnost je lahko nekaj posebnega.

Dr. Renata Završnik Mihič, specialistka ginekologije in porodništva, razlaga, da redki dvojčki pridejo do konca nosečnosti. Pri večplodni nosečnosti lahko pride do več večjih problemov, kot so možnost prezgodnjega poroda, zastoj v rasti in skrajšanje materničnega vratu. Oglejte si video.

Kakšne so posebnosti pri večplodni nosečnosti? Na kaj je treba biti pozoren? Pri večplodni nosečnosti opazujemo pet večjih problemov, na katere smo ginekologi pozorni. To je predvsem možnost prezgodnjega poroda, ker večina dvojčkov ali redki dvojčki pridejo do konca nosečnosti oziroma pridejo do datuma poroda. Dvojčki se rojevajo med 30. in 32. tednom nosečnosti.

Prav tako so pozorni na zastoj v rasti pri dvojčkih, ker gre za dvojno nosečnost, so dvojčki nekoliko manjši, čeprav ni to pravilo. Poseben problem je sindrom, kjer gre za posebno stanje žil v posteljici, kjer eden od dvojčkov napreduje in je večji, drugi dvojček pa je vzporedno s tem manjši zaradi takšnega prenosa hrane, krvi oziroma oskrbe s krvjo in kisikom, skrajšanje materničnega vratu, na kar so posebej pazljivi, ko spremljajo nosečnice z dvojčki.

Renata Završnik Mihič

http://www.ezdravnik.si/zavrsnik-mihic

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav