Posebna previdnost je potrebna v začetku nosečnosti

0
880
nosec_trebuh

V tem najzgodnejšem razvojnem obdobju vašega dojenčka – v prvem mesecu – so zarodne celice, ki ga sestavljajo, zelo občutljive na najrazličnejše dejavnike, ki lahko izzovejo nepravilnosti k razvoju.

Zato se izogibajte:

  • Rentgenskim pregledom. Izpostavitev rentgenskemu pregledu lahko povzroči nepredvidljive posledice na plodu.
  • Vsakršne uporabe zdravil, ki jih jemljete brez nasveta zdravnika. Tudi zdravila, ki sicer niso škodljiva, so lahko na začetku nosečnosti nevarna. Zato ne jemljite zdravil kar po svoje; žal to počne okrog 20 odstotkov nosečih žensk. Po drugi strani pa je važno, da takrat, ko vam zdravnik zdravilo predpiše, sledite navodilom, še zlasti, kadar gre za resne bolezni. V tem primeru bodo dojenčka takoj po porodu prevzeli v posebno obravnavo.

Katerih sicer običajnih zdravil, se v nosečnosti izogibamo:nosec_trebuh

  • Zdravil proti bolečinam iz razreda nesteroidnih protivnetnih sredstev, kot so aspirin, ibuprofen. Povzročajo lahko okvare ledvic in srca pri dojenčku od 2. trimesečja dalje.
  • Uspaval in pomirjeval iz družine benzodiazepinov proti koncu nosečnosti, ko lahko zmotijo mehanizme za prilagajanje dihal in prebavil pri novorojenčku.
  • Vdihavanja in rokovanja s strupenimi snovmi. Ne uporabljajte čistil, topil, barvil in lakov nasploh, vseh kemičnih snovi, ki jih zlahka lahko vdihnete.
  • Izogibajte se obiskov pri kužno bolnih. Številni virusi otroških bolezni lahko povzročajo prirojene hibe. Tako npr. virus noric, bolezni, ki se prenaša 14 dni pred izbruhom kožnega izpuščaja, in bolnik ostane kužen, dokler se kožne spremembe ne zabrazgotinijo. Norice lahko povzročijo splav, nevaren pa je virus tudi v prvem trimesečju, ko se izgrajujejo otrokovi organi, škoduje lahko tudi v času, ko se približuje porod. Pri okuženih materah bo manj kot 1 % dojenčkov kazalo znake zastoja rasti v maternici ali prirojene hibe. To je precej manj kot pri rdečkah, pri katerih nosi posledice vsak drugi dojenček. Dejansko ta sicer neškodljiva otroška bolezen pri plodu povzroči zelo hude hibe, če se okuži v prvem trimesečju nosečnosti. V primeru nedvoumno ugotovljenih rdečk zakon dovoljuje umetno prekinitev nosečnosti v prvih štirih mesecih.
  • Pa tudi sprehodi pod drevesi ali v visoki travi niso brez tveganj; lahko vas piči klop. Klopi so lahko okuženi z bakterijo, ki prenaša t.i. boreliozo ali Lymsko bolezen. Bolezen se kaže z vročico, vse njene posledice za plod pa niso znane. Če vas je pičil klop, boste na koži opazili majhno črno kroglico, ki se drži kože. Anestezirajte ga z etrom in ga nato odstranite s pinceto, pri tem pa pazite, da izvlečete rilček skupaj z ostalim delom žuželke. Opozorite na to svojega zdravnika.

Vir: V pričakovanju otroka

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here