Porodna spremljevalka – doula

Doula nosečo žensko pripravi na porod, jo seznanja s koristnimi nosečniškimi informacijami, porodom, izbiro porodnega okolja in življenjem po porodu Nudi neprekinjeno spremstvo na porod, ki daje občutek varnosti. Poda podporo pri dojenju v prvih dveh tednih po porodu in pomaga v kriznem poporodnem obdobju.

Pozitivne lastnosti in znanja doul

Ker so ženske v času nosečnosti in poroda zelo ranljive ter občutljive, ob sebi potrebujejo samozavestno in odločno žensko; od nje lahko zato črpajo moč in voljo za čas pred, med in po porodu. Doula mora biti zato oseba, ki se poroda ne boji, ki je že sama rodila, se na proces poroda odlično spozna in je zato porodnici in njenemu partnerju v izjemno veliko pomoč. Če je partner nosečnice nepogrešljiva čustvena opora, je dula podpora obema; tako informacijsko kot praktično.

Najpomembneje je, da doula bodočo mamo in očeta podpira v izbranih odločitvah, nikakor pa ju ne prepričuje v nasprotno. Za opravljanje kakovostnega dela čustvena podpora doule ni dovolj, potrebna so še nekatera strokovna znanja, ki pa niso vezana na zdravstvene ali klinične posege. Bodoči mami posreduje bistvene informacije pred, med in po nosečnosti ter deli čustveno in moralno podporo.

V katerem obdobju nosečnosti je podpora doule bistvena

Bodoče mame se najpogosteje za doule odločajo v zadnjih dveh mesecih pred porodom. Največji učinek bi po mnenju strokovnjakov dosegle, če bi se na porodno spremljevalko obrnile vsaj v drugi tretjini nosečnosti. V pripravo na porod namreč sodita priprava telesa in sproščanje zategnjenih abdominalnih medeničnih ligamentov, obenem še odkrivanje ter ozaveščenost čustvenih blokad. Vse to vpliva na potek in izid poroda. Na vse omenjeno pa se ne da dobro pripraviti v zadnjih dveh mesecih.

Porod na domu

Ženske si vse pogosteje želijo naravnih in neinvazivnih porodov, zato se vse več nosečnic odloča za porod na domu. Doula s svojim znanjem o porodu, ustreznosti porodnih položajev, pripravi nosečnico na porod. Prepoznati mora vse znake porodnega procesa in lego otroka. Poleg dule so prisotni še porodna babica, partner in po želji bodeče matere še kdo.

Porod na domu je po izkušnjah doul lep, hkrati opolnomoči ne le žensko, temveč tudi njenega partnerja. Lepa porodna izkušnja v ženski pusti neizbrisan pečat, da je lahko sama opravila nekaj zares veličastnega. Njen partner z odločitvijo poroda na domu postane soodgovoren. Skupaj si podelita porodno izkušnjo.

Vloga duole po porodu

Poporodna pomoč doule vključuje svetovanje in pomoč pri dojenju, negi ter skrbi za otroka, svetovanje v organizaciji poporodnega življenja, pogosto se dula loti še lažjih gospodinjskih opravil in pomaga skrbeti za starejšega otroka.

Kako poiskati doulo

Pri nas ne obstaja celotni seznam doul; lahko pa jo poiščete s pomočjo dveh združenj z bazo dul – Vis Feminea in Naravni začetki. Slovenske mame podporo doul iščejo doma in v tujini – najverjetneje zaradi želje po večji diskretnosti in anonimnosti. Možnost, da je doula prisotna pri porodu, preverite v izbrani porodnišnici na predhodnem pregledu ali ob sprejemu v porodnišnico. Nekatere doule imajo z vodji porodnega bloka podpisan sporazum za prisotnost. Cena storitev doule je odvisna predvsem od tega, koliko znanja je bilo vloženega v storitev, od najema prostora, prevoza k nosečnici na dom ter kupne moči, ki velja za določeno državo.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj