Porodni načrt

4
4548

Pred porodom lahko nosečnice premisli na kakšen način si želi roditi in to zapiše v porodni načrt, ki ga prinese s seboj na dan pododa.

Porodni načrt odraža lasten odnos nosečnice do poroda. V nosečnosti je namreč dovolj časa, da se nosečnica zavestno opredeli do posameznih postopkov med porodom in razmisli o svojih željah, medtem ko je to ob začetku poroda ali med njim veliko težje, saj čustvena obremenitev, strah in bolečina zožijo zavest. Namen porodnega načrta je ženski omogočiti lepši in kakovostnejši porod. Če želi imeti nadzor nad nosečnostjo in porodom namesto zdravnika, pride do konfliktov in učinek je ravno nasproten.

»Odgovornost babice in porodničarja je prav v strokovnem nadzoru poroda. Velika večina porodnic spremeni svoj odnos do poroda in postopkov med njim, ko same rojevajo; marsikateri postopek olajša porodnici porod, čeprav je lahko neprijeten. Razlog za te spremembe je čustvena obremenitev. Če porodni načrt ni dobro pripravljen, si marsikatera porodnica želi, da se med samim porodom ne držimo njihovih porodnih načrtov, saj spoznajo razliko med nerealnimi željami in realnim občutenjem poroda. Dober porodni načrt temelji na željah porodnice, poznavanju posameznih postopkov in njihovega namena ter zavedanju odgovornosti tako porodnice kot zdravstvenega osebja. Pri nastajanju porodnega načrta ima veliko vrednost posvet s strokovnjakom porodne ekipe – babico in porodničarjem. Za prijetnejši porod je modro predstaviti svoj porodni načrt že pred porodom, npr. ob ogledu porodne sobe. Torej, namen porodnega načrta naj bo seznanjenje porodne ekipe z željami in, če je le možno, uskladitev njenih želja z danimi možnostmi,« pravi dr. med. Sava Rant Hafner, spec. ginek. in por., iz porodnišnice v Kranju.

Glavne točke dobrega porodnega načrta

 1. Okolje. Kje želite roditi: v porodnišnici, porodnem centru (za zdaj najbližje v sosednji Avstriji) ali doma ob pomoči usposobljene babice (za zdaj jo posameznice najamejo iz tujine, največkrat iz Avstrije). Zdravstveni sistem je v Sloveniji organiziran drugače kot v sosednjih državah, zato bodite pozorni na predhoden dogovor z izbrano babico o morebitnem prevozu in drugih postopkih v primeru zapletov ob porodu doma. V Sloveniji imate možnost izbire samostojne babice, ki se posvetijo le izbrani porodnici, s katero se spoznajo že pred porodom, in babico v porodnišnici, kjer želite roditi.
 2. Spremljevalci. Koga želite ob sebi pri porodu: partnerja, druge družinske člane in/ali spremljevalko pri porodu (angl. doula). Navedite, če ne želite, da so navzoči študentje.
 3. Postopki in posegi. Kakšne so vaše želje glede: predrtja plodovih ovojev, britja sramnih dlak, klistirja, rezanja presredka, pitja in hranjenja med porodom, svobode gibanja in položajev, rabe intravenozne tekočine in kardiotokografa (CTG), umetnega pospeševanja poroda, sredstev za lajšanje porodnih bolečin idr.

Pomen posameznih postopkov

Predrtje plodovih ovojev: pospeši sproščanje telesu lastnih kemičnih snovi, ki pospešujejo popadke, z odtekanjem plodne vode se zmanjša prostornina maternične votline, kar dodatno spodbudi maternico h krčenju oz. popadkom – porod naravno poteka hitreje.

Britje sramnih dlak okrog vhoda v nožnico in na presredku: ob morebitnem prerezu ali strganju presredka so dlake pri šivanju in celjenju rane zelo moteče (možne okužbe!).

Porodni načrt
Porodni načrt

Klistir: pospeši krčenje črevesa in izločanje blata, s tem pa tudi krčenje maternice (kar pospeši porod), ob rojstvu otroka pa se redkeje izloči še blato iz zadnjika, kar sicer zmanjša čistost »operacijskega« polja poroda in s tem poveča tveganje za okužbo otroka.

Rezanje presredka: babica med porajanjem otroka oceni raztegljivost presredka: če oceni, da je presredek tog, je varneje, da ga prereže; v nasprotnem primeru lahko pride do obsežnih raztrganin presredka, nožnice, zadnjika, črevesja, kar lahko vse življenje vpliva na težave z zadrževanjem blata. Zato je varneje tak presredek prerezati, ker se morebitno nadaljnje trganje navadno širi v smeri reza (stran od črevesa) in ne pušča tako hudih posledic za žensko.

Pitje in hranjenje med porodom: popadki so krčenje maternice, vplivajo pa tudi na prebavila. Tako večina porodnic v aktivni fazi poroda nima želje uživati hrane. Veliko jih bruha, če so pred tem jedle počasneje prebavljivo hrano. V začetni fazi poroda pa porodnica lahko uživa hrano, če je verjetnost za potrebo po splošni anesteziji majhna. Zato je priporočljivo, da se posvetuje s porodno ekipo. Porodnice imajo namreč večje tveganje za aspiracijo med anestezijo, kar je zelo nevaren zaplet. Priporočljiva je lažje prebavljiva, višje energetska hrana – npr. energetske ploščice. Pitje tekočin pa je že splošno sprejeto; priporočene so izotonične raztopine in pitje po požirkih.

Svoboda gibanja in položajev: načeloma se porodnica lahko giba v omejenem prostoru, če je glavica dovolj nizko, da je verjetnost izpada popkovnice ali ročice zelo majhna. Pogosto pa je, da večina porodnic želi ležati, ko se začno močni porodni popadki. Glede položajev se pogovorite z babico, ki vodi vaš porod. Svetovale vam bodo o primernosti položajev.

Pri nekaterih porodnih polozajih si lahko pomagate z zogo.
Pri nekaterih porodnih polozajih si lahko pomagate z zogo.

Raba intravenozne tekočine: prav zaradi manjšega uživanja tekočine med porodom (slabost) in večjega izgubljanja (pospešeno dihanje, znojenje, bruhanje) svetujemo dovajanje tekočine preko infuzije, da porodnica ni preveč izsušena. V primerih nenadnih zapletov pa je to tudi že pripravljena pot za takojšnjo aplikacijo zdravila in ni treba iskati običajno zelo praznih žil. Porodnice, pri katerih je verjetnost za zaplete majhna in lahko pijejo med porodom, pa ne potrebujejo infuzij.

Raba CTG: če je le na voljo dovolj aparatov, med porodom kontroliramo stanje otroka. Tako lahko prej ugotovimo, če se otrok ne počuti več dobro. Pomembno se je zavedati odgovornosti za rojstvo zdravega dojenčka, ki ga nosi porodna ekipa; s kontrolo plodovega srčnega utripa ima zanj večjo možnost.

Pospeševanje poroda z zdravili: dolg porod utrudi ne le porodnice (pritiskanje ob koncu poroda, utrujenost po porodu), ampak tudi otroka, kar lahko pripelje do slabšega izida poroda (oslabeli otrok, vakuumski porod, nujen carski rez).

Lajšanje porodnih bolečin: izbira lajšanja porodnih bolečin je odvisna od ponudbe v posameznih porodnišnicah. Pozanimajte se o možnostih že pred porodom. V nekaterih bolnišnicah je zaželen posvet z anesteziologom pred porodom in določene preiskave, da je postopek (npr. epiduralna analgezija) varnejši.

Sodelujoči strokovnjaki:

Sava Rant Hafner

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

4 KOMENTARJI

 1. Pozdravljeni/ne!

  Mene pa zanima koliko zensk se sploh odloci napisati porodni nacrt? Ali ste mogoce ena izmed njih? Kako so na to gledale babice in porodnicar? Ali so vas v veliki meri upostevali? Jaz intenzivno razmisljam da bi napisala porodni nacrt vendar me skrbi da osebje nebi upostevali mojih prosenj..

  Hvala za vase odgovore!

 2. Lepo pozdravljeni,

  koliko nosečnic se dejansko odloči za pordni načrt nimamo. Po podatkih posameznih porodnišnic je le nekaj procentov nosečnic, ki se zanj odločijo. Porodni načrt ne bo prinesel popolnega poroda, vendar je porodni načrt korissten tudi za porodničarje in babice, ki s pomočjo njega izvedo veliko o vas. Če se odlčite zanj, je dobro, da se pred porodom skupaj z babico ali porodničarjem pogovorite o njem. Babica vam bom lahko že takoj povedala, ali so vaše želje v porodnem načrtu lahko uresničljive, ali imajo na voljo vse pripomočke, … Tako bo, ko bo prišel čas poroda za vse lažje, babice in porodničar pa bodo lažje upoštevali vaše želje.

  Žal, ko sem rodila, za porodni načrt sploh še nisem vedela, niti o tem nismo govorili v materinski šoli. Če bi bila danes na tem, bi se zanj odločila.

  Na forumu smo pred časom že odprli to temo, vabljeni tudi nanj. Bomo ša vaše vprašanje zastavili tudi na FB strani babybooka in upam, da boste dobili čim več odgovorov, informacij. V kolikor pa boste imeli še kakšno vprašanje, ga bomo veseli.

  LP Mojca

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here