Porodna bolečina kot povratni mehanizem

0
1416
Dojenček.
Dojenček.

Maternica, ki se krči, ter maternični vrat in nožnica, ki se raztezata, pošiljajo možganom bolečinske dražljaje, ki jih ženska morda interpretira kot nepotrebne stranske pojave, ne pa kot sestavni del izkušnje. V resnici ti dražljaji sprožijo sproščanje hormonov v krvni sistem; hormoni po vsem telesu ženske nosijo sporočila in zagotavljajo normalen napredek poroda. Ti dražljaji vodijo žensko, da spreminja položaje, in jo usmerjajo k dejavnostim, ki omogočajo dobro nadaljevanje porodnega procesa. Če to povratno zanko prekinemo z blokado bolečinskih dražljajev, se v nekaterih primerih porod upočasni ali celo zastane.

Nosečnica.
Nosečnica.

V takem primeru je morda treba poseči po zdravilih za spodbujanje krčenja maternice, porodnih kleščah, vakuumu ali pa je treba narediti carski rez. Ob tem pa mora moramo reči, da bolečina seveda ni prijetna, v nekaterih primerih je celo strašljiva, zato se je moramo pametno lotiti. Bolj ko ste sproščeni in manj ko vas je strah, manjše bodo bolečine, s katerimi se boste soočali in laže boste zmogli porod. Pomembno je, da se poučite o porodu, da ste s svojim telesom in svojimi občutki v dobrem stiku in da znate svoja občutja sporočiti zdravstvenim strokovnjakom, kajti ti vas lahko pregledajo in ugotovijo, ali je vse tako, kot je treba.

Če porod dobro poteka, vas pomirijo in vam zagotovijo, da je vse v redu. Če pa ne, pravočasno posežejo z instrumenti ali opravijo operacijo. Bolečina vse navzoče seznanja s potekom poroda in usmerja k ustrezni porodni skrbi. Parajoča, ostra ali žgoča bolečina je bistveno drugačna, kot so občutki, ki spremljajo močne popadke. Če boste porodnim strokovnjakom sporočili, da so vaši občutki neznosni ali nenormalni, bosta babica in zdravnik znala preveriti, ali se vaš otrok pravilno spušča skozi porodni kanal. Če boste načrtovali vnaprej, boste znali strokovnjakom, ki skrbijo za vas med porodom, jasno sporočiti, kako se počutite. Morda boste presenečeni, ko boste odkrili, da je občutek, ki vas je najprej vznemirjal, v resnici precej sprejemljiv.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj