Porod doma

0
704
Dojencek spi.
Dojencek spi.

Za porod doma se porodnice odločijo zaradi domačega okolja in sproščenosti.

Vse več porodnic se odloča za porod doma tudi v Sloveniji, v tujini pa je to pri zdravih nosečnicah že dolgo ustaljena praksa. Slovenski strokovnjaki žal nimajo dovoljenja, izobrazbe in izkušenj za izvedbo poroda na domu, zato se slovenske porodnice odločajo za najem tujih, večinoma avstrijskih strokovnjakinj, ki morajo biti prisotne pri porodu doma.

Za porod doma se porodnice odločijo zaradi domačega okolja in sproščenosti. Vesel, srečen porod se dogaja, kadar so izpolnjeni naslednji trije pogoji: sproščenost, uslišanost in varnost. To so potrdile tudi nekatere znanstvene raziskave. Med porodom se namreč izloča hormon sreče (oksitocin), ki pa se izloča v večjih količinah, ko smo sproščeni. Tem pogojem najbolj zadovoljimo a porodom na domu, saj imamo vpliv na to, kdo je in kdo ni prisoten pri porodu. V porodnišnici se osebje izmensko menjava, kar lahko vpliva na potek poroda. V primeru poroda na domu sta babica ali doula oz. obe prisotni cel čas in sta v nenehno podporo porodnici.

Pri porodu na domu je zaradi varnosti zaželen izkušen strokovnjak, ki ima izkušnje s porodi doma. Pri porodu v porodnišnici je navzoča babica, v primeru zapletov se ji pridružijo porodničarji, neonatalni zdravniki in drugo strokovno osebje. Pri porodu doma so lahko prisotni: babica, porodničar, doula in nam drage osebe (partnerja, otroci, kogarkoli si želimo). Porodničar je bolj izjema kot pravilo.

V kolikor se med porodom na domu pojavijo težave, babica ustrezno pomaga. Naučene so, kje in kako lahko pomagajo. Pomagajo na alternativne načine, s predlaganjem spremembe položaja, majhnega pritiska na medenico, masažo … Pri medenični vstavi otroka je priporočeno, da sta prisotni dve babici. V primeru večjih zapletov, prekomerne krvavitve in zapletov je potreben prevoz v porodnišnico.

Za porod na domu se moramo dobro pripraviti, tako psihološko kot fiziološko. Porod na domu ni za vas, če vanj ne verjamete, vas je strah in nimate podpore domačih. Vsekakor je potrebnega veliko samostojnega iskanja informacij, zelo dobro poznavanje lastnega telesa in resnično zelo močna psihološka pripravljenost.

Za porod na domu se lahko odločijo nosečnice, ki si tega želijo in so zdrave. Zdrava nosečnica se v svojem telesu dobro počuti, tako psihično kot fizično. V nosečnosti morajo biti vsi pregledi (ultrazvočni, krvni in urinski) in testi v mejah normale. V primeru, da se pojavi večje zatekanje okončin je to že lahko znak zapletov in v tem primeru se porod na domu odsvetuje. V tujini, kjer je porod na domu mogoč, imajo glede odstopanj natančno določena pravila.

Ko se otrok rodi na domu, ga moramo še prijaviti na upravno enoto. Za prijavo na upravni enoti potrebujemo potrdilo o rojstvu otroka, ki ga dobimo od zdravnika. S tem pridobimo potrdilo o rojstvu otroka, ki ga skupaj z izjavo o imenu, priimku in stalnem naslovu nesemo na najbližjo upravno enoto. V štiriindvajsetih urah moramo prijaviti rojstvo otroka, v osmih dneh ga pa prijaviti na upravni enoti. To v primeru poroda na domu naredijo starši sami. Če ste v nezakonski zvezi, morate očeta pooblastiti in priložiti potrdilo o očetovstvu.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here