Porod doma pri medenični vstavi

0
1357

Kako poteka porod doma pri medenični vstavi?

Kaj je porod medenične vstave? Andreja Kolenc, mamica, ki je dvakrat rodila doma, v videu razlaga o porodu doma.

Tradicionalne babice, zagovornice naravnega poroda, pravijo o medenični vstavi, da je samo druga oblika normalne vstave, ki zahteva nekoliko več ljubezni in potrpežljivosti pri mogoče malo daljšem porodu. Možni zapleti pri medenični vstavi so pri samem poteku podobni kot pri glavični vstavi, posebnost je pri tem, da otrok prihaja na svet z ritko in da na koncu ostaja v mamici glava.

Pri glavični vstavi prihaja ven z glavo, ostanejo oziroma spolzijo ven noge, medtem ko pri medenični vstavi glavica še ostane, se pravi, da je potrebno glavico z nekaj več potrpežljivosti in truda poroditi še čisto na koncu. Kolikor sem zasledila, je v tujini praksa, da sta pri medenični vstavi pri porodu doma prisotni dve babici, ki imata ločeni vlogi, katera kaj spremlja in katera je odgovorna za kateri del.

Imam tudi informacijo, da se je takšen porod odvijal tudi v Sloveniji. Če imam pravo infomacijo, so bile prisotne babice iz Anglije. Ena spremlja samo počutje mamice, druga spremlja počutje otroka.

Lahko prihaja do premočnega stisa popkovnice, če je popkovnica zavita okoli vratu novorojenčka. In potem, ko glavica še ostane v porodni poti notri, bi se lahko ta popkovnica premočno stisnila in bi bil otrok prikrajšan za hranila, kisik itd. za njegovo nujno preživetje. Sproti se lahko dogovarjata. Če otrok dovolj hitro potuje, ne ločujeta teh vlog toliko, kot če potuje počasi, ker potem ena nadzoruje že barvo otroka, druga pa spremlja utrip popkovnice, ne umakne oči od utripa popkovnice. So nekoliko bolj previdne, ker zahteva eno večjo pozornost in več strpnosti.

Če pri porodu ne poteka vse dovolj hitro, nastane stiska, da je treba pospešiti, postanemo nekoliko bolj nervozni. Pri medeničnem porodu je treba ohraniti mirnost in enostavno pustiti, da se dogaja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here