Poporodno obdobje po carskem rezu

0
5546
Carski rez.
Carski rez.

Po carskem rezu boste v porodnišnici ostali 4-7 dni, odvisno od porodnišnice in od tega, kako dobro okrevate. Šivi se odstranijo popolnoma neboleče, in sicer običajno 4-5 dni po operaciji. Brazgotina bo sčasoma zbledela. Nekaj dni boste morda morali jemati zdravila proti bolečinam, saj bo vsako gibanje, še posebej pri vstajanju, oteženo, območje operacije pa zelo občutljivo. V prvih dneh vam lahko vstavijo kateter. Prvi dan vam lahko dajo zdravila za krčenje maternice. Tudi po carskem rezu se pojavi lohija, vendar je šibkejša in ne traja tako dolgo.porod_-_carski_rez

Najpozneje dan po operaciji so matere z nekaj pomoči že sposobne vstati za umivanje. Prvo vstajanje je običajno problematično in tudi malo boleče. Ampak vseeno poskusite: Po operaciji boste morali čim prej spraviti krvni obtok v pogon, saj bo to preprečilo zaplete, kot je tromboza in pljučna embolija. Pomembno je, da se aktivira mišična črpalka v nogah. Dokler še ne morete veliko hoditi okoli, nosite podporne nogavice proti trombozi. V nekaterih porodnišnicah porodnice dobijo v prvih nekaj dneh injekcijo heparina za redčenje krvi in ​​preprečevanje tromboze.

Ko boste doma, morate nekaj časa zelo previdno in počasi izvajati vse premike. Približno šest tednov ne dvigajte nič težkega, da se lahko rana zaceli brez zapletov. Prhanje se priporoča bolj kot kopel. Brazgotina po carskem rezu je običajno precej nizko in je sčasoma komajda vidna. Za pospeševanje celjenja rane se priporočajo kroglice (globule) iz arnike, posebni obliži ali kreme za brazgotino. Mnogi ginekologi pa svetujejo, da enostavno ne naredite ničesar dokler ne mine prvo obdobje celjenja rane. Po približno štirih tednih pa brazgotino enkrat dnevno namažite z mandljevim oljem ali mandljevo kremo. Za obnovo mišic z nežnimi vajami začnite štiri do šest tednov po porodu. Če imate bolečine, takoj prenehajte in se ne naprezajte preveč.

Če nameravate dojiti, morate najti primeren in udoben položaj za dojenje, da ne boste dražili rane. Če še vedno jemljete antibiotike: večino njih lahko jemljete in kljub temu dojite. Vendar pa obstajajo tudi antibiotiki, po katerih mleko za dojenčka ni primerno. V takem primeru si mleko izčrpajte in zavrzite, da boste vseeno ohranili dotok mleka.

dojenje_1Do naslednje nosečnosti počakajte vsaj dvanajst mesecev, da si telo opomore. To priporočilo velja ne glede na to, ali boste naslednjič znova rodili s carskim rezom ali pa boste poskusili, če bo šlo z naravnim porodom.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here